Letošní MFF Karlovy Vary: Děti noci, Bathory, kontroverzní Nicholas Roeg, Nový Hollywood i britské horory

Praha - Snímek režisérky Michaely Pavlátové Děti noci bude reprezentovat českou kinematografii v mezinárodní soutěži celovečerních hraných filmů na letošním ročníku Mezinárodního filmového festivalu v Karlových Varech. 43. ročník se bude konat od 4. do 12. července.

Scénář k filmu získal první místo v soutěži pro nerealizované scénáře Cena Sazky 2005. Příběh mladých ztracenců z pražského Karlína je v pořadí druhým hraným filmem režisérky a výtvarnice Michaely Pavlátové. Hlavní roli ztvárnila Martha Issová, vedle ní se objeví Jiří Mádl, David Novotný, Lenka Termerová, Jan Dolanský a další. Do české distribuce vstoupí film letos v září. O dalších možných zástupcích České republiky ve třech oficiálních soutěžích 43. MFF KV (soutěž celovečerních hraných filmů, soutěž dokumentárních filmů a soutěžní sekce Na východ od Západu) se jedná.

Přehlídka ocení dvě legendy československé kinematografie, letos sedmdesátileté režiséry Juraje Jakubiska a Dušana Hanáka za mimořádný umělecký přínos světové kinematografii. Právě v Karlových Varech má mít mezinárodní premiéru nejnovější Jakubiskův projekt - historický thriller Bathory, který se v české distribuci objeví od 10. července. Na festivalu bude uveden mimo soutěž.

Pětici svých filmů v Karlových Varech osobně uvede jeden z nejvýznamnějších britských režisérů Nicholas Roeg, kontroverzní tvůrce, který letos oslaví osmdesátiny. Karlovy Vary navštíví i pozoruhodný mexický režisér Arturi Ripstein, jehož tvorba bude v programu zastoupena sedmi filmy.

Sedm klasických britských hororů z 30.-60. let vybral jeden z kurátorů Britského filmového institutu Vic Pratt; diváci zhlédnou v sekci půlnočních filmů například The Dark Eyes of London z roku 1939, Přízraky noci vzniklé v roce 1945, Draculu s legendárním Christopherem Lee v titulní roli z roku 1958 a také příběh kameramana posedlého zachycením smrti na filmový pás Peeping Tom, natočený v roce 1960.

Festivalová dramaturgie také naváže na loňský projekt Nový Hollywood a bude uvádět další americké snímky z období let 1968 až 1980. Ohlédnutí za filmovou tvorbou z těchto let představí například muzikál New York, New York Martina Scorseseho, western McCabe a paní Millerová Roberta Altmana, komediální drama Poslední eskorta režiséra Hala Ashbyho a slavnou Francouzskou spojku Williama Friedkina.

Rozpočet letošního ročníku činí 115 milionů korun. Výkonný ředitel festivalu Kryštof Mucha připomněl, že ceny vstupenek a akreditací budou i letos stanoveny na nejnižší úrovni a vyjádřil naději, že od příštího roku by festival mohl mít k dispozici nový promítací prostor v multifunkčí hale, o jejíž výstavbě se jedná.