Festival 4+4 dny v pohybu se kvůli penězům přesouvá až na říjen

Praha - Mezinárodní festival pohybového divadla 4 + 4 dny v pohybu, jehož specifikou je spojování divadla s netradičními místy města, se letos přesouvá z květnového termínu až na říjen. Důvodem je podle pořadatelů nedostatek financí, respektive finanční nejistota, ve které se prý tak rozsáhlá akce pořádat nedá.

Ředitel festivalu Pavel Štorek řekl, že ještě v době, kdy do zahájení festivalu zbývaly necelé tři měsíce, nevěděl, zda jej Praha, která je od vzniku festivalu jeho partnerem, podpoří. Dva měsíce před festivalem prý dostali zprávu, že nikoliv. „Nakonec nám byla odhlasována redukovaná podpora, ale dosud nemáme žádnou smlouvu. V takové nejistotě se festival našeho rozsahu dělat nedá,“ uvedl Štorek.

„Abychom jako renomovaný mezinárodní festival zůstali seriózním partnerem pro okolní evropské partnery a kolegy, byli jsme nuceni posunout termín na říjen letošního roku,“ dodal. Tato situace se podle něj týká celé řady dalších významných pražských festivalů, jako jsou Tanec Praha, Dny evropského filmu, Maraton soudobé hudby a řada dalších nekomerčních projektů.

O výši kulturních grantů, v jejichž rámci festival 4+4 dny v pohybu o dotaci město žádal, bylo rozhodnuto počátkem dubna. Na to, kolik peněz dostaly, na nový systém grantů i na údajně pozdní termín jejich rozdělení si stěžuje několik kulturních institucí, zejména pak divadla.

Divadelní festival 4 + 4 dny v pohybu již měl v Praze 12 ročníků. Kromě projektů především z oblasti pohybového divadla, výstav, koncertů a dalších akcí spočívá výjimečnost této přehlídky v tom, že oživuje objekty pražské architektury divadlem a objevuje zapomenuté či nevyužívané prostory a prostředí.

Loni se festival konal v Zemědělském muzeu a jeho okolí na Letné, předtím například v čističce odpadních vod v Bubenči (1998), továrních halách ČKD Karlín (1999), bývalém pivovaru v Holešovicích (2000), areálu bývalé cihelny v Šáreckém údolí (2003), parku Stromovka u Šlechtovy restaurace (2004), zoologické zahradě a na zimním stadionu HC Hvězda (2005).