Happeningem před pražským magistrátem vyvrcholila petiční akce Za Prahu kulturní

Praha - Pražští zastupitelé dnes zamítli požadavky části divadelníků, kteří chtějí změnit systém přidělování financí pražským divadlům. Protestující herci se dokonce zúčastnili jednání zastupitelstva. Zde se více než dvě hodiny bouřlivě debatovalo.

Jednotlivé projevy zastupitelů i zástupců kulturní obce provázel potlesk, nebo pískot. Zastupitelé nakonec ani neschválili návrh Strany zelených a SNK Evropských demokratů, podle kterého se měl změnit systém grantové politiky, zejména dotace na vstupenku. Zastupitelé z návrhu SZ a SNK ED podpořili jen obnovení činnosti poradního sboru primátora pro kulturu.

Neshody kolem způsobu udělování grantů pražským divadlům pokračovaly od dnešního rána. Dopoledne vyvrcholily demonstrací Iniciativy pro kulturu před pražským magistrátem. Její představitelé a zároveň signatáři petice Za Prahu kulturní požadují změny v systému dotací a odvolání pražského radního pro kulturu Milana Richtera. Mezi protestujícími jsou například Jiří Suchý nebo Miroslav Táborský.

Divadelníkům se nelíbí nový způsob udělování grantů, jejichž výše se mimo jiné odvíjí i od množství prodaných vstupenek. Podle Iniciativy tím město protežuje komerční divadla s velkou návštěvností a ohrožuje existenci nekomerčních divadel. Iniciovali proto vznik petice Za Prahu kulturní, kterou dodnes podepsalo devět a půl tisíce lidí.

Odvolejte Richtera, požadují herci

Dnes dopoledne se podpůrci Iniciativy sešli k happeningu před budovou pražského magistrátu na Mariánském náměstí ve chvíli, kdy vevnitř zasedalo pražské zastupitelstvo. „Pan radní Ondřej Pecha před časem prohlásil, že je všechno v naprostém pořádku, protože pod okny radnice nejsou žádní umělci s transparenty. Tak jsme mu chtěli říct, že jsme tady,“ informoval Miroslav Táborský, herec a mluvčí petičního výboru Iniciativy.

Signatáři petice požadují odvolání radního Richtera, zrušení dotace na vstupenku a oddělení podpory neziskové kultury od podpory podnikání v této oblasti. Do Iniciativy se zapojili herci z divadel Archa, ABC, Semafor, Rokoko, Ponec, Divadla pod Palmovkou, Na zábradlí, smíchovského Švandova divadla a z mnoha dalších.

„Současná politická reprezentace na magistrátu svými změnami systém zdeformovala. Jeho znehodnocení vedlo k ohrožení některých subjektů, které mají na kulturní mapě Prahy už své stálé místo, naopak změny přinesly peníze subjektům v oblasti podnikání. Když se proti tomu ozvala valná část odborníků, dočkala se buď mlčení, nebo sebechvály a odmítání,“ informoval herec a mluvčí petičního výboru Iniciativy Miroslav Táborský.

Cílem magistrátu jsou rovné šance pro všechny

Magistrát celou situaci vnímá odlišně. Upozorňuje na fakt, že komise, která rozhoduje o grantech, je tvořena odborníky: „Chceme podporovat divadla, která mají uměleckou úroveň, a proto jsme o těch penězích nechali rozhodovat odborníky. Oni určují, jestli to které divadlo má uměleckou úroveň. A ta samozřejmě může v čase kolísat. Tlak na uměleckou kvalitu na ně musí být, to je standardní. Ale někteří se tomu chtějí vyhnout, proto máme stávky,“ uvedl Richter. Magistrát ve své grantové koncepci spatřuje šanci pro spravedlivý systém. Z 98 pražských divadel je podle Richtera 427 milionů rozdělováno jen mezi 18 z nich, a právě mezi ta, jejichž členové dnes protestují.

Spory o granty na divadelní produkci zůstávají nevyřešeny již několik měsíců. Na jaře 2007 proti grantové politice města ostře vystupovali majitelé soukromých divadel. Do protestů se zapojil například šéf Divadla Na Jezerce Jan Hrušínský nebo jeho kolega Petr Kratochvíl z divadla Ta Fantastika. Druhý z jmenovaných se proti dotacím ohradil a podal na Česko žalobu k arbitrážnímu soudu. Na podzim 2007 byly stanoveny dotace, s nimiž soukromá komerční divadla souhlasila, proti se ale začala vyslovovat již zmíněná Iniciativa.