Na 1. máje někdo zničil výstavu skupiny Guma Guar

Praha - Zatím neznámé osoby poničily minulý čtvrtek výstavu skupiny Guma Guar, kterou pořádá Galerie hlavního města Prahy na Staroměstské radnici. Výstava měla silné politické vyznění - zabývala se předloňským rozhodnutím ministerstva vnitra zakázat činnosti Komunistického svazu mládeže (KSM).

Čtyři lidé na 1. máje výstavu postříkali sprejem a zničili některé exponáty, výstava je od té doby zavřená a vedení galerie se rozhodlo ji už nezpřístupnit, řekl Milan Mikuláštík ze skupiny Guma Guar. O uzavření výstavy se skupina dozvěděla až koncem víkendu.

Podle mluvčí galerie Ireny Tyslové v rámci prvomájového pohybu různých skupin po městě přišly do galerie čtyři černě oděné osoby, výstavu poničily a slovně napadaly její kustody. Postříkaly exponáty černým sprejem, zničily i projektor a není ještě známé, zda nejsou nenávratně ztracena i data, která promítal. Škodu ještě galerie nevyčíslila, útok šetří podle mluvčí policie.

Skupina Guma Guar patří k umělcům, kteří se svým dílem kriticky vyjadřují k aktuálnímu společenskému dění. Rozhodnutí zakázat KSM letos v březnu potvrdil Městský soud v Praze. Skupinu rozhodnutí rozčililo a našla v něm námět pro výstavu, která byla součástí programu Hustý provoz připravovaného městskou galerií.

Hustý provoz se podle galerie snaží dramaturgicky přiblížit nezávislé výtvarné scéně, kde působí řada výrazných kurátorských osobností, které dokázaly zaujmout svými projekty, často realizovanými na bázi DIY kultury (do it yourself - udělej si sám), bez finanční podpory, reklamy a sponzorů.

Pro výstavu Meze tolerance připravila Guma Guar výzvu ke společenské diskusi. Zákaz činnosti KSM považuje za potlačování a vážné porušení práva na svobodu slova. Zákaz činnosti levicových radikálů považuje Guma Guar za závažnější, než je existence KSM. Takový zákaz je pro demokracii podle skupiny větší nebezpečí než volání mladých komunistů po zrušení soukromého vlastnictví. V žádném případě ale prý skupina není sympatizantem zakázané organizace a toho, co hlásá.