Legendární Blind Boys of Alabama dnes v Praze

Praha - Nevidomí sedmdesátiletí zpěváci a nositelé čtyř Grammy vystoupí se svým bandem ve Velkém sále Lucerny. Publiku představí starší hity i nové album Down In New Orleans, které věnovala lidem postiženým v srpnu 2005 hurikánem Katrina.

V české metropoli se hudebníci předvedou ve složení: zpěváci Ben Moore, Jimmy Carter a Bishop Billy Bowers, kytaristé Joey Williams a Caleb Butler, hráč na bicí Eric (Ricky) McKinnie a baskytarista Tracy Pierce. Naposledy v Česku účinkovali před dvěma lety na hudebním festivalu Music in the Park.

Předkapelou bude dámská vokální skupina Yellow Sisters; podle jejich zpěvačky Antonie Nyass byli osloveni produkcí, jednu z nejstarších kapel na světě ale znají už dlouho. 

Blind Boys of Alabama prý považují každý koncert za způsob, jak se pomocí zpěvu přiblížit Bohu, a přitom dokážou svým elánem publikum uchvátit. „Všechna hudba vzešla z gospelu. Tehdy v nebeském sboru zpíval dokonce i Ďábel, než ho Bůh odtud vyhnal,“ tvrdí zakládající člen skupiny Clarence Fountain.

V Americe účinkovali už ve 40. letech a zaměřovali se především na černošské diváky. Později přizpůsobili gospel moderní hudbě a počátkem 80. let úspěšně vystoupili s Morganem Freemanem v legendárním muzikálu The Gospel at Colonus na Broadwayi.

Zásadní zlom nastal v roce 2001. Tři zbývající zakládající členové - Clarence Fountain, Jimmy Carter a George Scott - se s kapelou muzikantů zúčastnili festivalu Womad. Kromě několika alb, která „oblétla svět“, koncertovali mimo jiné s Peterem Gabrielem, Lou Reedem, Georgem Clintonem a jejich partnery byli také křesťanští rockeři Jars of Clay a Bonnie Raitt, Phil Collins a Tina Turnerová.