Galerie Leica zahajuje obnovený provoz výstavou Sarah Moonové

Praha - Provoz ve svém novém sídle zahajuje známá tuzemská Galerie Leica specializovaná na prezentaci české a světové fotografie. Po několika letech bez stálého sídla získala prostory ve Školské ulici v centru Prahy. Od 7. května bude přístupná výstava Cirkus britské fotografky Sarah Moonové. Přehlídka potrvá do konce května a galerie bude během jejího trvání otevřena denně od 11:00 do 21:00.

Sarah Moonová se narodila v roce 1941, po absolvování studia dějin se živila modelingem. Jako samouk pronikala do technických možností fotografie. Od roku 1968 se začala reklamní fotografii věnovat jako umělkyně na volné noze. Její „měsíční“ příjmení je pseudonym, jak dnes řekla novinářům, zvolila si ho v době, kdy pracovala jako modelka a nechtěla zveřejňovat své pravé jméno.

Již během prvního roku své nové kariéry slavila úspěch - byla vyzvána k účasti na výstavě na téma pozice avantgardy v módní fotografii, kterou uspořádala pařížská galerie Delphire. Její snímky publikovaly módní časopisy, ale také Frankfurter Allgemeine Magazin a časopis Stern. Moonová se věnovala i filmové práci a vedle 150 reklamních spotů zrealizovala několik celovečerních filmů.

Ve své volné a užité tvorbě Sarah Moonová dosáhla nezaměnitelného intimního obrazového stylu, který sahá mimo jednotlivé kategorie a žánry a vládne velkou poetickou silou, říkají o tvorbě fotografky pořadatelé výstavy. Podobně jako módu komponuje i své jezerní krajiny, květinová zátiší, portréty nebo pohledy na město a krajinu.

Cyklus Cirkus tvoří desítky snímků postav, zátiší a nálad z tohoto prostředí spojeného se specifickou poetikou. Některé ze snímků působí jako by vznikly z několika negativů zároveň - autorka říká, že snímky recykluje, používá je vícekrát a někdy i třeba několik najednou.

Sarah Moonová měla výstavy ve velkých světových institucích zabývajících se fotografií. Od 90. let se převážně věnuje filmu. Jak dnes uvedla, hlavní je pro ni vyprávět příběh - pokud se jí to podaří jedním snímkem, vznikne fotografie, pokud je třeba záběrů více, vzniká fotografický cyklus či film.

Galerie Leica působila od jara roku 2002 v Nejvyšším purkrabství na Pražském hradě. Správa Pražského hradu jí v červnu roku 2004 galerii neprodloužila smlouvu o pronájmu. Leica během působení na Hradě za více než dva roky uspořádala řadu výstav domácích i světových fotografů, mnohé byly i divácky úspěšné, především přehlídka díla Helmuta Newtona v roce 2003.

Bez stálého působiště pak Leica od roku 2005 třikrát uspořádala putovní výstavu ve zrekonstruovaných vagonech projíždějících celou republikou. Vlak s výstavou Sebastiana Salgada - Workers projel 12 českých a 11 slovenských měst a navštívilo jej přes 65 tisíc návštěvníků.