Eva Zaoralová v Cannes vybírá snímky pro MFF Karlovy Vary

Cannes - Největší pozornost 61. ročníku filmového festivalu v Cannes na sebe pochopitelně strhl nový film Stevena Spielberga Indiana Jones a království křišťálové lebky, jež osobně uvedl hlavní představitel Harrison Ford. Netrpělivě očekávaný čtvrtý film z populární série byl promítán mimo soutěž a sklidil reakce od lhostejných až po nadšené ovace.

V každém případě se většina těch, kteří měli to štěstí film na festivalu vidět, shodla na tom, že je to dobře řemeslně vyrobený snímek, který jistě zaznamená značný divácký úspěch. Podle režiséra Spielberga je to přesně to, proč takové filmy dělá.

Na festivalu je také přítomna Eva Zaoralová, programová ředitelka MFF Karlovy Vary, která v Cannes ještě na poslední chvíli vybírá snímky pro českou přehlídku. V rozhovoru s Julií Urbišovou kromě jiného uvedla, že letošní celková kvalita zatím promítaných filmů není nijak závratně vysoká, ale je dobrá.

„Zatím se mi nejvíce líbil izraelský film Tanec s Bashirem, který napsal a režíroval Ari Folman. Je tam použita výborná kombinace animačních technik, a tím film získává na vynikajícím stylu. Ačkoli je to dokument o libanonské válce v roce 1982, není to film, který by citově vydíral nebo heroizoval. Válka je tu nahlížena skrze strach a zmatenost vojáků, kteří v podstatě nevědí, na koho střílejí a kdo střílí na ně. Vyznívá velmi protiválečně, ovšem bez jakékoli apelativnosti a patosu,“ upřesnila.

Eva Zaoralová dále uvedla, že pro MFF Karlovy Vary by ráda získala film Pabla Trapera Leonera, který byl v Cannes už promítán. Rovněž uvažuje o tureckém filmu Tři opice a dalších, které budou teprve promítány. Jak poznamenala, festival v Karlových Varech sice začíná už za měsíc, ale např. v loňském roce se jeho organizátorům na festivalu v Cannes podařilo zakoupit přibližně 20 snímků a do zahájení filmové soutěže ve Varech je připravit k promítání.