V čele poroty na MFF v Karlových Varech usedne Ivan Passer

Praha - V čele hlavní poroty na letošním ročníku Mezinárodního filmového festivalu v Karlových Varech usedne scenárista a režisér Ivan Passer, jeden z nejvýznamnějších představitelů české nové vlny. Česko bude v hlavní soutěži zastupovat kromě snímku Michaely Pavlátové Děti noci také nový film scenáristy a režiséra Petra Zelenky Karamazovi.

Passer se jako spoluscenárista a asistent režie podílel na filmech Miloše Formana Lásky jedné plavovlásky či Hoří, má panenko. Režijně debutoval krátkometrážním snímkem Fádní odpoledne, v roce 1965 následoval jeden ze zásadních filmů šedesátých let Intimní osvětlení. Po invazi vojsk Varšavské smlouvy v roce 1968 Passer emigroval do USA, kde dodnes žije a pracuje. Z jeho plodného amerického období jsou kritiky nejvýše ceněny drama Cutterova cesta (1981) či televizní životopisný film Stalin (1992) s Robertem Duvallem v titulní roli.

V hlavní porotě zasedne i jedna z nejvýznamnějších britských hereček současnosti Brenda Blethynová, známá například z filmů Pýcha a předsudek a Pokání a především Tajnosti a lži, za který získala Zlatý glóbus pro nejlepší herečku a za nějž byla rovněž nominována na Oscara.

V roli porotce se do Karlových Varů vrátí izraelský filmař Ari Folman, nositel zvláštní ceny poroty z MFF Karlovy Vary 1996 za komedii Svatá Klára (1996). Na letošním festivalu v Cannes byla věnována mimořádná pozornost animovanému dokumentárnímu filmu Valčík s Baširem, který nebude chybět ani v programu karlovarského festivalu.

Ze Spojených států přijede na MFF producent Ted Hope, jedna ze zásadních postav amerického nezávislého filmu. Spoluzakladatel společnosti Good Machine stál u zrodu filmových kariér tvůrců jako Michel Gondry, Hal Hartley či Ang Lee. Do jeho producentské filmografie patří mimo jiné dramata 21 gramů, V ložnici, Štěstí nebo Ledová bouře.

Českou republiku bude v hlavní porotě reprezentovat skladatel, textař, hudební producent a příležitostný herec Jan P. Muchow, zakladatel skupiny The Ecstasy of Saint Theresa a autor hudby k více než desítce českých filmů.

Účast v hlavní porotě přislíbila dále nizozemská herečka Johanna ter Steegeová. Držitelka cen z festivalů v Berlíně či Locarnu uvede na letošním festivalu psychologické drama Guernsey, zařazené do sekce Zaostřeno na Nizozemsko.

O laureátovi Křišťálového glóbu bude spolurozhodovat i maďarsko-americký kameraman Vilmos Zsigmond, držitel Oscara za Blízká setkání třetího druhu režiséra Stevena Spielberga. Stál za kamerou u filmů Michaela Cimina (Lovec jelenů), Johna Boormana (Vysvobození), Seana Penna (Křižovatka smrti), Woodyho Allena (Cassandřin sen) či Ivana Passera (Stalin). Do jeho bohaté spolupráce s Robertem Altmanem patří i novohollywoodský antiwestern McCabe a paní Millerová, který Zsigmond na letošním festivalu osobně uvede.