Tanec Praha začíná působivým představením mezi nebem a zemí

Praha - Od 1. do 3. června budou mít diváci možnost zhlédnout na parkovišti u pražské O2 areny představení Orbite švýcarského souboru Öff Öff. Šest tanečníků-akrobatů tančí pod širým nebem za zvuků živé hudby na 15 metrů vysoké pohyblivé konstrukci. Spojení světelných obrazů, živé hudby a hry s váhou těla zahájí třítýdenní maraton současného tance, jehož jubilejní 20. ročník musel být kvůli výrazného snížení finanční podpory od hlavního města značně omezen. Pražská představení se budou konat v divadlech Ponec a Hudebním divadle Karlín, některá vystoupení budou uvedena i v dalších městech.

Celkově se v Praze odehraje 19 představení, dalších 12 představení pak v Brně, Českých Budějovicích, Českém Krumlově, Ostravě, Pardubicích a Valašském Meziříčí. Na festivalu se představí soubory a tanečníci z Belgie, České republiky, Holandska, Izraele, Německa, Rumunska, Řecka, Slovenska, Španělska, Švýcarska a Taiwanu.

Hlavní hvězdou festivalu je proslulý soubor Kibbutz Contemporary Dance Company z mekky současného tance, Izraele. Poprvé uvede svoji působivou choreografii Ekodoom 6. června v brněnském Janáčkově divadle, poté 9. a 10. června v Hudebním divadle Karlín v Praze. Ekodoom nabízí fascinující pohybové divadlo s působivými světelnými obrazy, spojení odvážného, energického, smyslného choreografického rukopisu a neuvěřitelných možností pohybu lidského těla, bořící zdi každodennosti.

S choreografií Reflex dorazí do Prahy tanečník Wu Chun-Hsiena, dlouholetý sólista proslulého souboru Cloud Gate Dance Theatre of Taiwan, s francouzskou tanečnicí Chrystel Guillebeaud. Fascinující spojení tance a výtvarného umění nabídne představení Holeulone z dílny belgické choreografky Karine Ponties a vizuálního umělce Thierry Van Hasselta.

Celým festivalem se prolínají večery Evropské taneční laboratoře, které dávají prostor progresivní mladé choreografické generaci z celého světa. Úvodní den festivalu nabídne také vyvrcholení projektu TANEC DĚTEM  v podobě společného vystoupení Banátských dětí s dětmi z Dětského studia divadla Ponec a Tanečního studia Light. Představení Kdy víly přestávají čarovat čerpá z lidových tradic a bude doplněno projekcí uměleckého dokumentu z Banátu (režie Pavel Bureš). 

Mezinárodní festival je nejprestižnější přehlídkou současného tance a pohybového divadla v České republice. Za dvacet let své existence se stal živým místem, kde se setkávají nejlepší světové taneční soubory s tím nejzajímavějším, co přináší progresivní česká i zahraniční scéna. Festival zprostředkoval českým divákům díla zásadních světových choreografů (Martha Graham, Marie Chouinard, Jiří Kylián, Bill T. Jones, William Forsythe, Sasha Waltz, Merce Cunningham a další) a rozvíjí domácí taneční scénu.

Z důvodu výrazně snížené podpory ze strany Hlavního města Prahy muselo být zrušeno 10 představení včetně hostování proslulého francouzského souboru Käfig a společné choreografie Ivy Bittové s americkým souborem Wendy Osserman Dance Company.