Provokativní umělkyně vystavuje po dlouhé době opět v Praze

Praha - Galerie Navrátil vystavuje dílo kalifornské umělkyně Barbary Benishové, která žije od roku 1993 v České republice. Její tvorba udivuje extravagantním manipulováním různých technik i mnohovrstevnými významy. Symboly Benishové mají často otevřený konec a jsou rozporuplné, umělkyně neustále krouží okolo obtížně definovatelných kategorií, jako jsou malba a asambláž, člověkem zhotovené předměty a organická příroda, znak a obraz, kýč a lidové umění.

Barbara Benishová studovala na University of California v Los Angeles, na Mexickém institutu krásných umění, na University of Hawaii (má titul bakaláře z umění a etnologie), na Královské akademii ve Stockholmu a na Claremont Graduate School (M. F.A. 1988). Československo, Prahu a Domažlice, poprvé navštívila v létě roku 1979. Říká, že jí tehdy učarovaly vlčí máky podél cest a také staří muži v hospodách. Je českého původu, češtinu poslouchala doma, i když vyrůstala v Newport Beach v Kalifornii.

O své první návštěvě v Čechách ve věku sedmnácti let říká: „Neustále jsem se cítila jako doma, už tehdy. Zůstat zde byl pro mě naprosto přirozený krok; mé vazby zde jsou prostě jednou z těch věcí, které nelze vysvětlit slovy.“ V roce 1993 se do Prahy vrátila na Fulbrightovo stipendium a v Čechách už zůstala.

Na výstavě v roce 1989 v losangeleské galerii, Benishová použila různé objekty jako doplněk vlastních rozměrných olejomaleb na dřevě. Tyto objekty byly běžnými každodenními předměty, které Benishová nasbírala během mnoha návštěv Československa.

V roce 1997 se Benishová přestěhovala s manželem a dětmi do jižních Čech - do městečka v šumavských horách poblíž hranic s Německem. Má tu rodinu i ateliér, a to je vše, co potřebuje. Od té doby v Praze nevystavovala. Jediná výstava v Česku proběhla v roce 2003 v Plzni (The Bride in the Enclosed Garden - Nevěsta v uzavřené zahradě, Městská galerie).