Pátý den karlovarského festivalu nabídl i Reného, soutěžní Záminky a besedu s Renčem

Karlovy Vary - Devítidenní filmový festival dnes vstoupil do své druhé poloviny. Mezi dneškem odpromítaných 256 představení přibyl například nový dokumentární snímek Heleny Třeštíkové René, španělský snímek ucházející se o ocenění v Hlavní soutěži Záminky nebo snímek s hororovými prvky režiséra Nicholase Roega Dvě smrti. Celkem festival do svého zakončení 12. července uvede 470 projekcí.

Zatím každá letošní projekce byla zaplněná do posledního místa, na vstupenky do jednoho ze 12 festivalových sálů čekají zájemci ve frontách již v 6 hodin ráno předcházejícího dne. Mnozí sázejí i na pokladnu Last Minute nebo na čekání před sálem, kdy těsně před zahájením projekce mohou obsadit volná místa. Stejně jako v minulých letech toto pravidlo zvané „5 minut před“, uvedené i na vstupenkách, vyvolává řadu sporů mezi těmi, kteří místo nově obsadí, a původními držiteli vstupenek, kteří dorazí často až po zahájení projekce a dožadují se svého místa. Velmi nepříjemný zážitek čekal včera diváky, kteří se spoléhali na „vyčekání“ vstupu na premiéru českého snímku Děti noci - byli nevybíravě bez udání důvodu vyhnáni ostrahou a ti, kteří čekali před sálem téměř dvě hodiny, se ocitli na půl hodiny v tlačenici, ze které nebylo úniku, aby jim poté bylo řečeno, že do sálu nebudou vpuštěni.

Soutěž dnes nabídla španělský snímek Záminky, komorní psychologické drama o hledání dokonalé lásky, síle k přežití a citlivosti vůči bolesti druhých. Režisérka Silvia Muntová (1957) ve svém celovečerním debutu působivě konfrontuje úspěšnou divadelní režisérku (ztvárněnou samotnou Muntovou) se zdravotní sestrou pečující o seniory Evu; dvě protikladné bytosti by ale podle Muntové klidně mohly být součástí jedné osobnosti. Štědrou, citlivou, ale trpící Evu představuje Laia Marullová, kterou podle režisérky předurčilo vzácné „kontrolované šílenství“, které v sobě má. Dalším dnešním snímkem z Hlavní soutěže bylo německé drama odehrávající se v Kolumbii Dr. Alemán.

Kino Čas přivítalo režisérku Helenu Třeštíkovou s novým filmem René, v němž režisérka se syrovou autentičností dvacet let zaznamenávala osud Reného na jeho cestě mezi vězeními a krátkými pobyty na svobodě. Snímek soutežící v sekci dokumentárních filmů zde bude uveden ještě zítra, kromě toho je již k vidění v distribuci.

Mnoho diváků vyhledává i pravidelné setkávání s tvůrci při akci Čaj o třetí pořádané Českou televizí. Po tvůrcích filmů Bathory a Pusinky se dnes zájemci setkali s režisérem Filipem Renčem a herci Karlem Rodenem a Lucií Šipošovou. Tématem byl nový distribuční snímek Hlídač č. 47, který je právě dokončován v České televizi.  Snímek vznikl podle stejnojmenného románu Josefa Kopty a je remakem filmu, který pod stejným názvem natočil v roce 1937 režisér Josef Rovenský (po jeho smrti jej dokončil Jan Sviták). Karel Roden dnes prozradil, že byl velmi osloven scénářem již zesnulého Eduarda Vernera a natáčení s Českou televizí si chválí. Baladický příběh člověka, jehož život krutě poznamela 1. světová válka a další události, vstoupí do kin 27. listopadu.

  • Velký sál hotelu Thermal autor: Linda Fryčová, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/4/302/30114.jpg
  • Silvia Muntová autor: Linda Fryčová, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/4/304/30328.jpg
  • Karel Roden autor: Linda Fryčová, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/4/303/30298.jpg