Skotský divadelní festival Fringe obdivuje české umělce

Edinburgh – První oficiální česká sezona se otevřela divákům skotského divadelního festivalu Fringe. Ti, stejně jako odborná veřejnost, hodnotí české herce a jejich představení velmi pozitivně. Tři z pěti českých skupin se navíc dostaly do prestižní nominace na hlavní festivalové ceny.

Úspěchu českých týmu si je vědom i ředitel Fringe Jon Morgan, který uvádí: „Na festivalu je obrovská konkurence, jsou tu 2 tisíce představení ze 47 zemí světa. Češi si vedou výborně, mají ty nejlepší kritiky a stále vyprodané sály.“

Třítýdenní festival nadiktoval členům souborů pravidelný denní rytmus – dopolední propagaci svých vystoupení a večerní realizaci v divadle. Herci jsou spokojeni, většinou právě to očekávali. „My jsme přijeli získat zkušenosti, protože se začínáme stavět na vlastní nohy a tak chceme najít festivaly a promotéry,“ uvedl manažer skupiny Skutr Jiří Sulženko.

Skutr a jeho hra Plačky inspirovaná slovanskými lidovými písněmi je jedním z nejúspěšnějších českých hereckých týmů na Fringe. Podobně vysoce hodnocena je také skupina Adriatic a její hra Polaris o dobytí severního pólu.

I když v předchozích letech neprobíhala v rámci Fringe oficiální česká sezona, české herecké skupiny již na festivalu zaznamenaly úspěch. Například před dvěma lety vzbudilo pozornost divadlo Farma v jeskyni, které získalo čtyři festivalové ceny.