Fresh Film Fest zvažuje, jestli zůstane v Karlových Varech

Karlovy Vary - Festival studentských filmů a debutů Fresh Film Fest (FFF), jehož 5. ročník začne v Karlových Varech 27. srpna, se možná v lázeňském městě uskuteční naposledy. Jeho pořadatelé už dostali nabídku z jiného města a zvažují, jestli ji přijmou. Vede je k tomu klesající finanční podpora ze strany Karlových Varů a rostoucí náklady na zajištění akce, která letos přijde na asi 8,2 milionu korun.

V loňském roce přišel FFF na zhruba 7 milionů korun a dotace Karlových Varů představovala 950 tisíc korun v přímém finančním plnění. Letos však byla o čtvrt milionu korun nižší. Podle ředitele festivalu Martina Pošty je tato podpora už na samé hranici udržitelnosti akce. Snížila se rovněž podpora ze strany Karlovarského kraje z loňských 50 tisíc korun na letošních 45 tisíc.

Jméno města odjinud, které učinilo festivalu nabídku, Pošta zatím tají. Organizátoři se musejí rozhodnout do konce října, zda jeho nabídku přijmou. Podle Tomáše Svobody z odboru kultury karlovarského magistrátu je v návrhu rozpočtu města na rok 2009 pro FFF milion korun.  „V návrhu je také, aby byla podpora zaručena alespoň na tři roky. Poslední slovo ale budou mít zastupitelé,“ konstatoval. Svoboda předpokládá, že by o podpoře FFF mohli zastupitelé rozhodnout ještě dříve, než pořadatelé festivalu budou muset odpovědět jinému zájemci.

„Z Karlových Varů se nám rozhodně nechce odejít, pokud by to nebylo nutné. Je jen málo míst, kde jsou tak dobré technické podmínky pro filmovou přehlídku. Takže budeme věřit v dobrý konec,“ řekl Pošta a zdůraznil, že se nejedná o nátlak na Karlovy Vary, ale o snahu o udržení přehlídky v současné podobě a kvalitě.

Na letošní FFF se přihlásilo 931 studentských filmů, což je o 300 více než loni. Nejvíce prací, téměř 130, přišlo od domácích tvůrců, následovali Němci se 110 filmy. Novinkou je soutěž debutů, v níž bude Česko reprezentovat v distribuční předpremiéře „barokní western“ absolventa katedry dokumentu FAMU Radka Tůmy s názvem Plani di giardini ideali.

Mezi českými předpremiérami se objeví rovněž vítězný snímek soutěže o studentského Oscara Na cestě a vítěz letošní sekce Cinéfondation v Cannes - izraelský Amnon (Himnon). V porotách usednou z domácích tvůrců režisér a herec Miroslav Krobot a výtvarnice Kateřina Šedá, nositelka Ceny Jindřicha Chalupeckého. Mezi zahraničními porotci se objeví Max Hoffman, syn slavného hollywoodského herce Dustina Hoffmana.