Rapper Snoop Dogg po roce opět v Praze

Praha - Hvězda hiphopové scény Snoop Dogg vystoupí v pondělí v Praze. Umělec, který produkuje hudbu plnou nadsázky, humoru a sebereflexe, má na kontě 18,5 milionu prodaných alb. Mimo jiné také ukazuje mladým Afroameričanům, že s pílí se to dá dotáhnout dál než do gangu a k prodávání drog - pořádá pro ně i fotbalovou ligu.

Na letošním pražském koncertě představí poslední desku Ego Trippin, která vyšla na jaře. Na předchozím albu Tha Blue Carpet Treatmen produkčně spolupracovaly osobnosti amerického hip hopu Dr. Dre nebo Timbaland.

Novinka Ego Trippin celkově vyznívá pozitivně. Prostě „cool můžeš bejt i jako gangsta“, vzkazuje tvůrcům i posluchačům Dogg, jehož skutečné jméno je Cordozar Calvin Broadus.

Cool Snoopy

Jeho matka ho pojmenovala „Snoopy“, protože jako dítě rád kreslil karikatury. Později, když začal nahrávat, si dal pseudonym Snoopy Doggy Dogg. Po přesídlení k labelu Death Row Records začal používat jméno Snoop Dogg, které používá dodnes. Média ho někdy popisují jako workoholika připraveného pomáhat „svým lidem“. Často se k nim obrací i ve své muzice.

Fotbal versus vlastní pravidla

V Kalifornii založil Snoopovu fotbalovou ligu, určenou dětem z chudých čtvrtí. Sám trénuje tým, kam chodí i jeho syn Cordell (kromě něj má ještě syna Corda a dceru Cori). "Děti se během tréninku naučí držet při sobě, zaměřit se na dosažení konkrétního výsledku. Možná jim to i pomůže vyřešit otázku, co chtějí dělat se svým životem, a to je v podmínkách, ve kterých žijí, hodně důležité," domnívá se.

A Snoop ví, o čem mluví: „Jako dítě jsem vyrůstal obklopen násilím. Znáte to, horká hlava je průšvih a já osobně jsem způsobil spoustu věcí, které skončily hodně smutně, dost při nich tekla krev.“ Vyrůstal v Los Angeles a brzy si vyzkoušel, co obnáší život na ulici. Na střední škole se dokonce dostal do vězení za držení kokainu. Ze začínající kariéry pouličního gangstera jej prý vytáhla láska k hip hopu.

S dodržováním zákonů a společenských pravidel má ale umělec v dospělosti problémy. Vloni mu zakázali vstup do Austrálie kvůli jeho trestnímu rejstříku - ten obsahuje obvinění z držení drog a zbraní, v roce 1993 byl dokonce zproštěn obžaloby z vraždy. Rovněž Británie mu neudělila vízum kvůli rvačce na londýnském letišti. A kritici tvrdí, že v jeho textech se vyskytují rasistické a sexistické výroky.

Raketový start

Debutovým albem Doggystyle vystřelil Snoop Dogg roku 1993 rovnou na vrchol americké hiphopové scény. Prodalo se na 1,5 milionu kopií, Snoop za něj posbíral několik cen a bodoval v žebříčcích a hitparádách.

Následovaly desky Tha Doggfather, Da Game Is to Be Sold Not to Be Told, No Limit Top Dogg. Na šestém řadovém albu z roku 2004 s názvem Paid tha Cost to Be da Boss spolupracoval i s Lennym Kravitzem a Jayem Z.

Snoopy Dogg - práce všeho druhu

Kromě hudby působí Snoop Dogg i jako producent a herec. Objevil se ve filmu Tvrďák, městské komedii Soul Plane nebo v komedii Starsky & Hutch, natočené v roce 2004 podle televizního seriálu ze 70. let. Často vystupuje v televizi. U snímků Mizerové 2, Charlieho andílci, Na plný pecky a Dr. Dolittle 2 spolupracoval na soundtracku.

Snoop také vlastní filmovou produkční společnost a oděvní značku; pod jeho jménem se prodávají hračky a oblečky pro psy nebo videohry s jeho postavičkou.

  • Snoop Dogg autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/4/399/39831.jpg
  • Snoop Dogg autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/4/399/39829.jpg
  • Snoop Dogg autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/4/399/39832.jpg