Padesátou sezonu zahájí Semafor vzpomínkou na Jiřího Šlitra

Praha – Divadlo Semafor zahájí svou padesátou sezonu vzpomínkovým představením na Jiřího Šlitra. Pásmo inscenovaných písní – Šlitr s námi (a zlý pryč) – se ohlédne i za tvorbou Šlitrových následovníků Ferdinanda Havlíka a Vladimíra France. Premiéru bude mít 17. září. Na jubilejní sezonu chystá divadlo i další novinky.

Ve „šlitrovském“ pásmu bude účinkovat například Jitka Molavcová, Jolana Smyčková, Lucie Černíková nebo Jiří Štědroň. Představení bude mít formu kabaretu. „Je to taková trochu zapomenutá záležitost, ale nabízí velké možnosti,“ tvrdí o žánru zakladatel a šéf Semaforu Jiří Suchý. Zazní například Tereza nebo Svatební košile, ale i méně známé písničky.

Co se chystá, a co ne…

V jubilejní sezoně se na nové divadelní scéně v Dejvicích objeví i některé z inscenací, jež divadlo uvádělo během tří sezon svého popovodňového putování.

V říjnu se tak na prkna Semaforu vrátí hra Sekta, kterou Suchý upravil. V druhé polovině sezony pak herci přivedou zpět známou Kytici - muzikálové představení na motivy Erbenových balad. Textově a hudebně bude stejná, inscenačně však nová. Podle Suchého jde o nejúspěšnější představení v historii divadla Semafor, dočkalo se 600 repríz.

Naopak Děti kapitána Granta, reakci na grantovou politiku pražského magistrátu, už divadlo opakovat nehodlá. „My jsme to napsali v sebeobraně a ty podmínky, kvůli kterým to vzniklo, už pominuly, grant jsme dostali,“ vysvětluje Suchý. Podle něho nelze nyní útočit na magistrát, který divadlu k půl století trvání přispěl další půlmilionovou dotací. „Situace Semaforu se značně zlepšila a mohu říct, že jsme na tom lépe než dřív. Musíme ale opatrně hospodařit, protože je před námi audit,“ dodal.

Děti kapitána Granta
Zdroj: ČT24