Nábytek v bruselském stylu se zabydlel v UMPRUM muzeu

Praha - Nábytek designerské manželské dvojice Charlese a Ray Eamesových si mohou návštěvníci ze všech stran prohlédnout v Uměleckoprůmyslovém muzeu. V jeho prostorách začíná zítra výstava Eames by Vitra. Eamesovi stáli u kolébky využití plastů v nábytkářství, které se odrazilo po 2. světové válce v organickém bruselském stylu. Navrhovali nábytek z překližky, plastu a sklolaminátu, experimentovali s chromovaným drátem.

„Sledovali při své práci maximální zjednodušení tvaru, maximální odlehčení předmětů a pohodu při zařizování. Plasty přinesly také úžasnou barevnost,“ říká o tvorbě manželů Eamesových komisařka expozice Daniela Karasová. Jejich díla ani po desetiletích neztratila na významu, jsou nadčasová.

Je libo židli?

Expozice zahrnuje všechny jejich hlavní návrhy z let 1940 až 1970, včetně experimentů s překližkou, laminátem a drátem, i proslulé výrobky, jako například křesla Lounge Chair a Aluminium Chair.

"Úžasná je židle La Chaise, což znamená ve francouzštině židle, ale také je to jméno výtvarníka Gastona La Chaise, podle něhož vytvarovali polopohovku, která je přizpůsobena lidskému tělu," zmiňuje exponát, který by návštěvníci neměli při prohlídce vynechat, ředitelka Uměleckoprůmyslového muzea Helena Koenigsmarková.

Originály na výstavu zapůjčilo Vitra Design Museum z Weilu nad Rýnem, k vidění jsou i průmyslově zhotovené výrobky a pět originálů, které muzeu věnoval v 90. letech jeden americký sběratel. Součástí projektu jsou i filmy, které souvisí se životem a tvorbou manželů Eamesových.

Kdy za nábytkem…

Výstava se koná v rámci letošního ročníku Designbloku. „Vždy se snažíme mít nějakou výstavu, která by zůstala déle než týden a představila by něco velmi významného ze světa designu,“ uvádí Koenigsmarková. Zavítat do Uměleckoprůmyslového muzea můžou zájemci od 9. října do 2. listopadu; 14. října odpoledne se uskuteční komentovaná prohlídka.