Hrdina jeho vlastní knihy prorokuje Josefu Formánkovi Nobelovku

Praha - O nové knize Josefa Formánka spisovatel Arnošt Lustig řekl, že je to mistrovské dílo. Román Mluviti pravdu, s podtitulem "Brutální román o lásce k životu a o nutnosti mluvit pravdu", zachycuje skutečné události jednoho života. Hrdina knihy Bernard byl i hostem Studia ČT24. "Je mnoho povolaných a málo vyvolených a Formánek je jeden z vyvolených spisovatelů. Nechci být prorok, ale ta kniha dostane Nobelovu cenu za literaturu, ta vejde do světových dějin," řekl hrdina knihy o jejím autorovi.

Román má dvě roviny příběhu. V jedné se spisovatel potkává s předobrazem hrdiny, který mu vypráví svůj životní příběh. Druhá Bernardův příběh zaznamenává chronologicky, až do chvíle, kdy umře. „To je jediná fabulace,“ tvrdí Formánek, „Bernard mi samozřejmě vytknul, co jsem si to dovolil - nechat ho umřít.“

Příběh Bernarda je příběh muže, který sloužil v SS, Rudé i československé armádě, byl nejmladším krajským tajemníkem KSČ, vězněm i milionářem. Několikrát byl blízko smrti, potkal velkou lásku, ztrácel ji a zase hledal. Jeho osudy se odehrávají v mnoha zemích: Rakousku, Československu, Německu, v Rusku, Indonésii a Venezuele.

Mluviti pravdu je bilancí i Formánkova života. „Když píšete knihu, která se snaží být upřímná, říkáte si, jestli jste upřímní i vy, jestli za něco stojíte jako člověk. Musíte být stejně upřímní sami k sobě, říct pravdu sami sobě, byť je to někdy nepříjemné - to byla jediná cesta, jak napsat tuhle knížku,“ vysvětluje, co ho vedlo k bilancování.

Svou knihu pokřtí Formánek v úterý 28. října ve čtyři hodiny odpoledne v knihkupectví Luxor. Autorské čtení doprovodí hudebník Václav Koubek a chybět prý nebudou ani loutky. Unikátní autorské čtení s loutkami a hudbou se koná také 2. listopadu v městské knihovně na Mariánském náměstí v Praze.

Formánek v kostce

  • Spoluzakladatel magazínu Koktejl
  • Spisovatelský debut - Prsatý muž a zloděj příběhu (2003); jeho dramatizaci připravuje ČRo;
  • 2004 - Létající jaguár; knihu napsal Formánek ve světovém rekordu, nejrychleji na světě
  • 2008 - Mluviti pravdu; nakladatelství Smart Press, 349 Kč