Kapela Schodiště dnes v Praze slaví 25 let

Praha - Jedinečnou příležitost vidět a slyšet společně hrát všechny významné členy kapely Nahoru po schodišti dolů band (NPSDB) mají dnes od 21 hodin návštěvníci pražského Lucerna Music Baru. Formace, po obměně členů přejmenovaná na Schodiště, tam velkolepě oslaví 25. výročí svého založení. Na programu koncertu jsou i projekce archivních materiálů.

"Zahrajeme reprezentativní průřez od písní starých skoro jako já až po dvě úplné novinky. Oprašujeme jak dlouho nehrané písně z období kolem desek Ukazovák nasliněnej a Svinska pržola, tak rarity z dřevních dob zachycené na Albu prvním. Objeví se Marek Brodský, vysoce pohyblivý Jaroušek, Petr Čtvrtníček, zazní všechny hitovky, které dělají Schodiště Schodištěm. Turné je v plném proudu, takže jsme krásně rozehraní. Myslím, že to bude skvělý mejdan," láká současný kytarista Schodiště, 27letý Ondřej Fencl.

Kapelník Vratislav Horčík upřesňuje: "Skupina plánuje oslavu se vším, co k tomu patří, nové projekce sestavené z archivních materiálů a promítání dobového dokumentu o NPSDB Všude doma dobře nejlíp od Ivana Tatíčka z roku 1985. Také Petr Čtvrtníček se Zdeňkem Suchým v Lucerna Baru částečně oživí svůj někdejší divadelní spolek US Vrata, který byl s NPSDB úzce propojen, a jsme sami zvědaví, co předvedou."

Dnešní koncert s hosty je hlavním bodem série výročních vystoupení, konaných letos na podzim. V Lucerna Music Baru nebudou chybět pamětníci původní sestavy, tedy akordeonista Milan Hrubý alias Němej, basisté Pavel Wellner a Martin Schneider ani showman Martin Roušar neboli Jaroušek.

Skutečnost, že návštěvníci Lucerna Music Baru mohou očekávat velmi pestrý a také vtipný program, předznamenává i videopozvánka dvojice Čtvrtníček-Suchý. Novinkou je videoklip k písni Pudu a skočim z Bezdězu, který je retrospektivně spojený s letošním výročím kapely.

Poprvé se uskupení kolem Martina „Doktora“ Krajíčka, který je frontmanem dodnes, a bubeníka, textaře a duchovního otce kapely Marka Brodského představilo v létě 1983 na statku Bylochov u Mělníka. Kapela se vyvíjela, zažila vzestupy a pády, dočasné přerušení činnosti těsně po revoluci, nejslavnější etapu na přelomu století, přerod ve Schodiště v roce 2005 i omlazení sestavy v posledním roce.

Dále se kapela Schodiště v rámci 25 let tour představí v pátek 31. října v Nechvalicích, 14. listopadu v pardubické Ponorce a 21. listopadu v lanškrounském Apollu. Informace o dalších koncertech tohoto turné najdou zájemci zde.