Ve Světozoru byli k vidění Bergman a jeho ostrov

Praha - Poprvé mohli čeští diváci nahlédnout do soukromí slavného švédského režiséra Ingmara Bergmana. Jeho život směla jako jediná dlouhodobě sledovat dokumentaristka Marie Nyrerödová. Výsledkem je snímek Bergmanův ostrov (2005), který měl dnes v pražském kině Světozor českou premiéru v rámci právě se konajícího festivalu věnovaného tvorbě švédského režiséra (1918-2007).

„Bergman je obyčejný člověk, zvídavý a veselý. Uvidíte, že vás překvapí,“ říká žena, které slavný filmař jako jedinému dokumentaristovi dovolil nahlédnout do svého soukromí. Místem, kam jinak nikoho nevpustil, je dům na ostrově právě ostrov Faro, kde Bergman dlouho bydlel a natočil šest ze svých filmů. 

Nyrerödová: "Mluví se o něm jako o nervózním nebo protivném člověku, takovém, jako jsou jeho filmy, které zkoumají temnější část naší duše. Ale on byl velice veselý a měl zvláštní humor.

Poprvé se tvůrci setkali v roce 1983, režisérka pak přemlouvala Bergmana k natáčení celých 20 let. Ve filmu Bergman odhalil vzpomínky z dětství, útěchu, kterou našel ve filmu, své lásky i nejhorší stránky života. 
 
„Někdy třeba vzal fotografie své zemřelé ženy a vyprávěl o ní, jak ovlivnila jeho filmy, hovořil také často o svých démonech. Počítal je s takovou intenzitou ale i humorem, jak počítají malí kluci fotbalisty, které znají,“ vzpomíná dokumentaristka. 
 
„Vpustil do své kuchyně a začal jí vyprávět, co ještě nikdy nikomu neřekl. Otevřel také archivy svých filmů, které natáčel, takže v dokumentu se objevuje něco, co už se nikde jinde neobjeví,“ říká jeden z organizátorů přehlídky Jiří Šebesta. 
 

Dokument uzavřel první část dosud největší přehlídky Bergmanových filmů, která se kdy v Česku konala. Druhá část začne 25. listopadu v kině Aero filmy Ďáblovo oko (1960) a Jako v zrcadle (1961) a do 13. prosince uvede přehlídka celkem 43 filmů.