I 43. ročník soutěže Antonína Dvořáka otevírá dveře mladým pěvcům

Karlovy Vary - Zítra vrcholí dvěma finálovými koly Mezinárodní pěvecká soutěž Antonína Dvořáka v Karlových Varech. Soutěž, která v lázeňském městě vznikla před více než čtyřiceti lety, je prestižní přehlídkou mladých operních pěvců a pro mnohé z nich také startem v úspěšné kariéře. V minulosti ji zde začínaly takové osobnosti jako Eva Urbanová nebo Gabriela Beňačková.

Beňačková, ředitelka opery Slovenského národního divadla, přijede na závěr festivalu udělit jednu z cen. Porotě zase předsedá její neméně známý krajan, tenorista Peter Dvorský. „Mnozí jsou velmi dobří, jsme spokojení. Především zpěváci, kteří přicházejí z východní části světa, jsou velmi dobře připraveni,“ pochvaluje si Dvorský. Nejlepšího účastníka soutěže přijme na Pražském hradě prezident republiky Václav Klaus.

43. ročník pěvecké soutěže Antonína Dvořáka začal už o víkendu. Zahájil ho koncert operních hvězd ze zemí Visegrádské čtyřky - České republiky, Polska, Maďarska a Slovenska. Do Varů se celkově sjelo více než 80 mladých pěvců ze třinácti zemí světa, například Jižní Koreje, Číny nebo Spojených států.

„Když mi bylo 17 let, byla jsem na představení Pucciniho opery. Dojala mě tak, že jsem začala studovat zpěv a operu,“ prozrazuje jedna ze zahraničních soutěžících, sopranistka Yukiko Šrejmová Kinjo. Do Varů nepřijela z Japonska, odkud pochází, ale z Prahy, kde už několik let žije.

Mladí pěvci soutěží ve třech kategoriích: Junior, Opera a Píseň. O jejich vítězích rozhodne porota zítra odpoledne. Všichni soutěžící se představí na závěr, kdy - jak je tradicí - vystoupí na společném koncertě. Ten se odehraje v pátek 14. listopadu v hotelu Pupp.

Soutěž v kostce

Soutěžní kategorie: Junior - do 23 let (ženy), do 24 let (muži); Opera - do 30 let (ženy), do 32 let (muži); Píseň - do 30 let (ženy), do 32 let (muži);

Mezi laureáty a vítěze soutěže patří kromě jiných: Gabriela Beňačková, Edita Gruberová, Magdaléna Hajóssyová, Olaf Bär, Peter Mikuláš, Eva Urbanová, Marina Vyskvorkina a Roman Janál;

Historie: Myšlenka uspořádat soutěž mladých koncertních a operních pěvců vznikla před více než 40 lety v tehdejším Československu. Soutěž zprvu určená pro studenty uměleckých škol se v devadesátých letech minulého století stala uznávanou mezinárodní soutěží

  • Dvořákova pěvecká soutěž autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/6/521/52028.jpg
  • Gabriela Beňačková v Rusalce zdroj: www.antonin-dvorak.cz http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/6/521/52031.jpg