Veřejnost může nominovat novostavby na Cenu J. M. Olbricha

Opava - Druhý ročník ceny pojmenované po významném architektovi a rodákovi z Opavska Josephu Mariu Olbrichovi vyhlásilo občanské sdružení Za Opavu. Hledá nejlepší novostavbu na území Opavska dokončenou v tomto roce. Z veřejností nominovaných budov určí vítěze odborná porota a cena bude předána 22. prosince - v den narození J. M. Olbricha.

„Soutěží chceme dokázat, že i v Opavě a okolí jsou architekti, kteří jsou schopni měřit síly s těmi importovanými,“ vysvětlil Tomáš Skalík ze sdružení Za Opavu. Veřejnost může své návrhy zasílat do 6. prosince na adresu sdružení.

O zaslaných návrzích bude rozhodovat odborná porota, ve které zasednou sochař Kurt Gebauer, historik architektury Rostislav Švácha, architekti Radim Václavík z Centra nové architektury v Ostravě a Ivette Vašourková z Centra pro středoevropskou architekturu v Praze. Dále budou o vítězi rozhodovat Martin Klimeš za občanské sdružení Bludný kámen a za o. s. Za Opavu Dalibor Halátek a Tomáš Skalík.

V letošním roce se uskuteční druhý ročník ceny. Cena za rekonstrukci se každoročně střídá s cenou za novostavbu, přičemž první ročník (2007) výjimečně spojil obě ceny v jednu.

Joseph Maria Olbrich (1867-1908) byl česko-rakouský architekt, designér a malíř, který výrazně zasáhl do evropské secesní vlny a patřil k nejuznávanějším své doby. Narodil se v Opavě, studoval akademii výtvarných umění ve Vídni u Otto Wagnera, pro kterého začal v roce 1893 pracovat. Je například autorem výstavního pavilonu Wiener Sezession ve Vídni, sedmi vil a budovy ateliérů s výstavními síněmi v umělecké kolonii v Darmstadtu v Německu.