Intim/ita na Kampě nahlíží pod kůži

Praha - Král popu Michael Jackson, módní návrhář Yves Saint Laurent a filozof a spisovatel Michel Foucault se sešli v prostorách Konírny v pražském Muzeu Kampa. Komorní výstava Intim/ita, která je zde umístěna, je průřezem francouzskou fotografií 20. a 21. století. Nahlíží do soukromí a zákulisí dnešní společnosti a zároveň srovnává a představuje několik generací francouzských fotografů, kteří využívají různé techniky a přístupy. Na Kampě bude k vidění do 20. ledna příštího roku."Chtěla jsem ukázat nejrůznější pohledy na intimitu. Jak umělci portrétují slavné tváře a jména, ale také intimitu vlastní, to, jak nahlížejí sami na sebe," uvedla kurátorka výstavy Isabelle de Montfumat. Soubor Intim/ita se v zahraničí představuje poprvé. Výstava se koná v rámci Francouzské sezony, za níž stojí Francouzský institut v Praze.

V současném francouzském umění má totiž fotografie, společně s videoartem, významné místo a stále více muzeí a galerií se zaměřuje právě na ni.

„Přivezli jsme do Prahy jen zlomek naší kolekce, která obsahuje v současnosti více než sedm set děl. Zaměřili jsme se na známé tvůrce, jako jsou třeba Sophie Calle nebo Annette Messager, které zastupovaly Francii na bienále umění v Benátkách,“ doplňuje Aline Pujo, kurátorka kolekce banky Neuflize Vie/ABN AMBRO, jejíž součástí soubor Intim/ita je.

Tři části Intim/ity

Portréty velkých osobností: Yves Saint Laurent (od Fabien Mary), Michel Foucault (od Martine Franckové), …

Konceptuálnější a více symbolické práce od Sophie Calle, Annette Messager…

Současná vize umělců v jejich vztahu k městské kultuře a mediální společnosti: díla Jean-Marca Bustamanta nebo Valérie Belinové, která zobrazuje obličej Michaela Jacksona…