City Look: Co vypovídá město, ve kterém žijeme, o nás samých?

Praha - Současná tvář města, funkčnost a pohodlí jsou témata, kterých se při tvorbě oděvů pro ženy a dívky držely Eva Brzáková, Mária Pobočková, Dana Maliňáková a Lucie Marková. Tyto čtyři návrhářky představily ve čtvrtek na módní přehlídce pod názvem City Look své kolekce pro zimní sezonu. City Look znamená módní směr, inspirovaný současnou tváří města, který zahrnuje oblečení městského volnějšího stylu s důrazem na funkci oděvu. Přehlídka proběhla na akademické půdě Vysoké školy ekonomické v Praze.

Lucie Marková představila kolekci inspirovanou graffiti a městem, ve kterém žijeme. Eva Brzáková vysvětlovala propojení ženskosti v tvarech, stylu a materiálech s technickým duchem doby. Dana Maliňáková čerpala inspiraci z atmosféry starého britského venkova a snažila se tyto prvky přenést do dnešní městské společnosti. Mária Pobočková se zaměřila na osobitý městský životní styl.

Cílem projektu na VŠE je přiblížit studentům i široké veřejnosti současnou autorskou módní tvorbu a módní tendence pro sezony podzim-zima 2008/9 a jaro-léto 2009. Cílem je také rozvinout spolupráci mezi oděvními návrháři a studenty a v neposlední řadě představit nový typ umělecky zaměřených akcí na VŠE.

Eva Brzáková: Xenogama

„Zvolila jsem docela barevnou škálu, k zemitým barvám jsem doplnila výrazné - fialovou, švestkovou, fuchsiovou, oříškovou, zelenkavou… každý si tu najde svou oblíbenou barvu,“ vysvětluje návrhářka. Název kolekce si vypůjčila z botaniky - xenogama znamená cizosprašnost, v jejím pojetí móda provokativní, hravá a rafinovaná.

Dana Maliňáková: Cool Traditions

V hlavní roli vlna a další materiály pro zimní sezonu. I barevnost je podřízena chladným dnům - černá, šedá, hnědá, béžová, fialová, červená. Neotřelá kombinace klasiky a uvolněnosti, inspirovaná britským venkovem.

Lucie Marková: Dress Code - The City

Co vypovídá město, ve kterém žijeme, o nás samých? Ve své módě použila Marková materiály určené pro extrémní sporty, do návrhů zakomponovala současné umění a graffiti. „Město, ve kterém žijeme, nám dává i spoustu možností, jak žít a vyjadřovat se. Malování po zdech je určitá forma umění, nového umění, nové kultury a je nám blízká. Stoji za to si jí všímat a posunout ji dál.“

Mária Pobočková: Traffic People

„Mým záměrem v koncepci oděvů (myšlenkově) je pohled na úzkou skupinu lidí, kteří podléhají neúprosnému trendu. Život v tomto úzkém pruhu je velmi náročný, nejen časově, ale i finančně, a občas v něm dojde i k menší zácpě. Není se čemu divit při takovém informačním toku, který musí spotřebitel sledovat.“

  • Z přehlídky City Look autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/6/564/56313.jpg
  • Z přehlídky City Look autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/6/564/56312.jpg