Italské drama Gomorra podle Lorenové uspěje na Oscarech

Neapol - Slavná herečka Sophia Lorenová věří, že italské drama Gomorra z mafiánského prostředí získá začátkem příštího roku Oscara. Film Gomorra, který popisuje nelítostný svět neapolské mafie zvané camorra, je italským kandidátem na nejlepší cizojazyčný film. Jeho tvůrci však doufají, že si vyslouží také nominace na celkově nejlepší film, scénář a režii, které se ujal Matteo Garronés.

„Je to velmi důležitý film, který podle mě vyhraje mnoho cen,“ uvedla Lorenová, jež Oscara získala dvakrát. „Já pro něj budu hlasovat. Je to skvělý film, který chce něco sdělit a s něčím bojovat.“ Lorenová byla prvním hercem, který vyhrál Oscara za hlavní herecký výkon v neanglickém filmu. Bylo to za italský snímek Horalka. Další ocenění získala v roce 1991 za celoživotní dílo.

Ovace si film nedávno vysloužil například od režisérů Olivera Stonea a Paula Mazurského. Z Cannes si snímek Gomorra odnesl Velkou cenu festivalu a na chicagském filmovém festivalu získal cenu pro nejlepší scénář. Udílení Oscarů se odehraje 22. února. Ceremoniálu předchází v lednu udělování Zlatých glóbů, ve kterém má Gomorra rovněž vysoké ambice.