Obchodník s deštěm klepe v Divadle na Vinohradech

Praha - Příběh Billa Starbucka, podvodníka a fantasty, který se nečekaně objeví v rodině rančera Curryho v době velkého sucha a slíbí, že přičaruje déšť, patří už téměř šedesát let mezi nejslavnější divadelní hry. Do Divadla na Vinohradech se Obchodník s deštěm dnešní premiérou vrací po téměř čtvrtstoletí. V roli Starbucka se představí Filip Blažek, Lízu hraje Andrea Elsnerová. Režie se ujal Martin Stropnický.

„Dalo by se říci, že je to lhář, ale on říká: já nelžu, já si vymýšlím,“ uvedl k představení Martin Stropnický. „Přinese neuvěřitelné světlo do té rodiny, otevře všem oči a všechny v rodině určitým způsobem předělá,“ doplňuje ho Filip Blažek.

Při posledním uvedení na Vinohradech v nastudování Františka Štěpánka hrál Starbucka Svatopluk Skopal. V roli Lízy alternovaly Hana Maciuchová a Alena Procházková.

Reportáž Jiřího Svobody (zdroj: ČT24)

Drama Richarda Nashe o podmanivém lháři a podvodníkovi, který neúspěšně obchoduje s nebeskou vláhou, ale úspěšně rozdává naději, se nedostalo jen na divadelní prkna. Proslavila ho filmová adaptace s Katharine Hepburnovou a Burtem Lancasterem v hlavních rolích.