Architektonický průvodce ukazuje Prahu 3 jinýma očima

Praha - Zatímco před třiceti lety byl Žižkov čtvrtí s typickými hospodami a pavlačovými domy, dnes jde o jednu z nejrychleji se rozvíjejících městských částí. Proměny této pražské čtvrti, která kdysi měla statut města, zachycuje kniha architektů Zdeňka Lukeše a Jana Sedláka. Nedílnou součástí publikace jsou snímky fotografů Karla Cudlína a Ester Havlové. Pod názvem Praha 3 - urbanismus, architektura se skrývá zároveň i architektonický průvodce, který může dobře posloužit k žižkovědnému výletu.

Kniha seznamuje čtenáře s více než stovkou významných staveb od konce 19. století po současnost. „Divoký terén nebo velké spády navodily například spoustu schodišť, různých průhledů a styků zeleně se zástavbou, v tom je Žižkov absolutně jedinečný,“ uvádí jeden z autorů knihy, architekt Jan Sedlák.

Architektonické poklady mají Žižkováci přímo před nosem

Reportáž E. Spáčilové a rozhovor s Janem Sedlákem (zdroj: ČT24)

Kniha odhaluje skryté architektonické poklady - od těch drobných, jako jsou náhrobky na Olšanských hřbitovech, až po dominanty, jako je žižkovská televizní věž.

Nechybí i jiné významné stavby Prahy 3, například kostel Nejsvětějšího Srdce Páně architekta Josipa Plečnika, u něhož tato městká část usiluje o zápis do seznamu UNESCO. „Vychází z raně křesťanské baziliky, ale současně obsahuje i prvky moderní architektury. Celá konstrukce je železobetonová,“ podporuje jejich snahu i druhý z autorů, taktéž architekt, Zdeněk Lukeš.

Ze současné architektury autoři uvádějí například nákupní centrum a administrativní budovy u křížovatky Flora. Podle architektů má i v současnosti Praha 3 potenciál pro další výstavbu. Do budoucna se uvažuje například o demolici nejdelší stavby v Praze, nákladového nádraží, ve prospěch nového bulváru.

Na doma i na procházku

Kniha zachycuje architekturu Žižkova a severovýchodní části Vinohrad ve dvou oddílech. První, jehož autorem je Jan Sedlák, se věnuje historii území a vývoji urbanismu městské části, hodnocení současného stavu i pokusu o pohled do budoucího vývoje. Je doplněn o historické mapy a staré i současné fotografie, plné specifické atmosféry zachycených míst.

Druhý oddíl je klasickým průvodcem po architektuře obvodu od historika architektury Zdeňka Lukeše, který v oblasti Žižkova a Vinohrad prováděl podrobné architektonické průzkumy, zejména se zaměřením na architekturu 19. a 20. století. Objevil zde práce našich nejvýznamnějších architektů, například Kotěry, Plečnika, Roškota nebo Krejcara.

Publikaci doplňují fotografie Karla Cudlína a Ester Havlové. Vydala ji nakladatelství Argo a Titanic. Kniha byla inspirací k Archifestu - architektonicko-urbanistické procházce srdcem Žižkova.

  • Výměna antény na žižkovském vysílači autor: Krumphanzl Michal, zdroj: ČTK http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/5/450/44921.jpg
  • Architektonický průvodce Prahou 3 zdroj: Nakladatelství Argo http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/7/606/60557.jpg