Janáčkova opera Výlety pana Broučka získala cenu MIDEM

Praha/Cannes - Česká hudba v podobě opery Leoše Janáčka Výlety pana Broučka zaznamenala velký úspěch. CD album s touto operou získalo ve své kategorii ocenění MIDEM Classical Award 2009 na mezinárodním hudebním veletrhu ve francouzském letovisku Cannes. Nahrávku pořídila londýnská BBC se svým orchestrem a sborem a s předními českými sólisty. Titulní postavu vytvořil tenorista Jan Vacík. Taktovky se ujal současný šéfdirigent orchestru BBC Jiří Bělohlávek.

„Toto ocenění je velmi prestižní, nedostává se českým nahrávkám příliš často. Nahrávka zabodovala zřejmě z několika důvodů, především Výlety pana Broučka není z Janáčkových oper ta nejznámější, dále Jiří Bělohlávek obsadil do rolí výtečné české pěvce, dobře typově vybrané a také dokáže orchestr BBC přivést k vynikajícímu hudebnímu českému výrazu. Oceněná nahrávka je moderní, která nezastírá, že se jedná o koncertní provedení, ale zároveň jí nechybí divadelní dramatičnost,“ hodnotí album hudební kritik Petr Veber.

„Je skvělé, že londýnská nadnárodní společnost takovou nahrávku pořídila, nejedná se pochopitelně o žádnou levnou záležitost. Janáčkova hudba, především jeho opery, je v zahraničí velmi žádána. Je to vzrušující hudba,“ uzavírá Veber.

Podle operního znalce Jana Králíka je ocenění především velkým úspěchem pro Janáčkovo dílo a uznáním záslužného úsilí dirigenta Bělohlávka. Kriticky však poukázal na skutečnost, že jde již o několikátý příklad, kdy nahrávku české opery pořizují zahraniční producenti a vydavatelé, a nikoli čeští. CD totiž vydala německá firma Deutsche Grammophon.

„Jde o méně hranou operu, která je spjata s Prahou, s jejími typickými figurkami a s českým viděním světa,“ řekl Králík. „Ocenění bere možná v úvahu, že Výlety pana Broučka chybí v úspěšné řadě janáčkovských nahrávek dirigenta Sira Charlese Mackerrase. Ale na nezávislé kvality záznamu BBC a DGG upozornil již loni prestižní britský časopis Gramophone,“ dodal. Vůbec první zvukový záznam této opery vznikl při německé premiéře v Mnichově v roce 1959. Český Supraphon se k první nahrávce odhodlal až o tři roky později.

Ocenění MIDEM v kategorii komorní hudby

Letos zvítězilo české smyčcové Kvarteto Pavla Haase. Ceny, které jsou výhradně určeny pro klasickou hudbu, uděluje porota složená ze zástupců nejvýznamnějších světových gramofonových periodik, rádií a vydavatelství z Velké Británie, Německa, Finska, Švýcarska, Itálie, Francie, Španělska a Belgie.

Zvláštní pocta za celoživotní dílo a výjimečnou kariéru

Toto ocenění věnovala porota čtyřiaosmdesátiletému italskému tenoristovi Carlu Bergonzimu. Jako pěvce roku s „okouzlujícím zabarvením hlasu“ vyhlásila francouzského umělce Philippa Jarousského a za výjimečný talent a instrumentalistu roku označila německou houslistku slovenského původu Julii Fischerovou.

MIDEM představil od 18. do 21. ledna nejen hudbu, ale i budoucnost hudebního managementu a distribuce hudby.