Kdo se bojí Virginie Woolfové, ať nechodí do Arény

Ostrava - Jiří a Marta mají zřejmě nejstrašnější manželství na světě. Alespoň ve hře Edwarda Albeeho Kdo se bojí Virginie Woolfové?. V Oscary ověnčené hollywoodské adaptaci je hráli skuteční manželé - i když ne navěky - Elizabeth Taylorová a Richard Burton. Na scéně ostravské komorní scény Aréna si dvě hodiny utrpení připravují Kostas Zerdaloglu a Alena Sasínová-Polarczyk. Režie dramatu se ujal světoběžník André Hübner-Ochodlo. Premiéru má tato úspěšná hra dnes večer.

V Aréně během dvouměsíčního hostování inscenoval Hübner-Ochodlo ještě Beckettovy Štastné dny, které měly premiéru před týdnem. Do náročného dramatu se rozhodl jít prý kvůli představitelce Marty - Aleně Sasínové-Polarczyk. Ta svou roli označuje jako „luxus, ale taky pěkný mazec“. „Do hry pasíruji emoce, které jsem nasbírala během života. Je to drsné, člověka to opravdu zmasíruje na dřeň,“ říká o zkoušení hry.

Titul Kdo se bojí Virginie Woolfové? prý Albee nevymyslel, ale uviděl napsaný mýdlem na zrcadle v jednom baru. Samotná hra ovšem se slavnou spisovatelkou nijak nesouvisí. Postavy hry soupeří o intelektuální převahu a nikdy by nepřipustily, že intelektuálně náročným prózám Virginie Woolfové nerozumí, že se jich „bojí“.

Na Pulitzerovu cenu byl Albee moc vulgární, na Oscary ne

Premiéru měla hra v roce 1962 na Brodwayi a hrála se úspěšně dva roky. V roce 1963 byla navržena na Pulitzerovu cenu, ale nakonec ji nezískala - důvodem bylo destruktivní téma, sexuální otevřenost a vulgární jazyk.

Filmová adaptace Albeeho hry už o žádná ocenění nepřišla - byla nominována na Oscara ve 13 kategoriích, pět jich získala. Snímek Kdo se bojí Virginie Woolfové? bylo nejdražším černobílým filmem v historii, hlavní role ztvárnili tehdejší manželé Elizabeth Taylorová a Richard Burton.