Napalm Death úspěšně koncertovali napříč Českou republikou

Zlín - V rámci koncertní šňůry nazvané "Winter Assault Tour 2009" se grindcorová stálice Napalm Death po roce připomněla českému publiku. Ve zlínském Masters of Rock Café zakončila sérii deseti vystoupení, jejichž průměrná návštěvnost byla 500 diváků. Turné se konalo v rámci propagace desky "Time Waits For No Slave", v jejímž hodnocení se odborníci rozcházejí, shodují se ale, že jde o velmi silné dílo.

Hradec Králové - Užhorod - Zlín

Grindcorová pouť začala v Hradci Králové, po dalších třech zastávkách v českých městech se Napalm Death přesunuli do pražského klubu Roxy, kde byla zaznamenána rekordní návštěva přes 700 fanoušků. Po pražském koncertě skončili v pozici předkapely švédští Splitter - z důvodu zranění zpěváka, ke kterému došlo při vystoupení v Havlíčkově Brodě. Splitter byli nahrazeni mosteckými Opitz a turné poračovalo přes Polsko, Ukrajinu a Slovensko zpět do České republiky. Další předkapelou na všech koncertech byla česká grindová formace Pigsty.

Napalmová smrt - definice grindcore

Napalm Death si za dobu své existence vydobyli kultovní status. Od počátku kariéry až do dnešních dní mají přímý vliv na vznik a tvorbu dalších extrémních kapel. Základní kámen této britské skupiny byl položen v roce 1982, Napalm Death tehdy definovali brutální metalovou odnož s názvem grindcore. Grindcore bývá často charakterizován jako superrychlý metalový styl - úderná směsice undergroundových vlivů, obalená hrubým zvukem.

Grindcore v době svého vzniku rozbouřil vody stagnující metalové scény, Napalm Death hned zpočátku šokovali nebývalou tvrdostí a rychlostí jejich nahrávek. Na jejich prvním LP se objevilo 28 skladeb, délka většiny z nich se pohybuje okolo 30 sekund až jedné minuty, nejkratší stopa trvá přesně 1,316 sekundy.

Název grindcore údajně vytvořil druhý bubeník Napalm Death Mick Harris. Když byl dotazován na vznik stylu, řekl: „Pojem grindcore vzniknul ze slova 'grind' (drtit, brousit). Bylo to jediné slovo, které jsem mohl použít k popsání kapely Swans, po tom, co jsem je v roce 1984 poprvé slyšel. Tehdy jsme hráli tímto novým hardcore rytmem, který začal opravdu rozkvétat v roce 1985. Myslel jsem si, že grind na tohle opravdu sedí kvůli té rychlosti, tak jsem tomu začal říkat grindcore.“ 

Změny ve skupině vyústily až k tomu, že v dnešní době v Napalm Death nehraje žádný ze zakládajících členů. Současné složení kapely, v čele s vokalistou Markem „Barney“ Greenwayem, je považováno za nejklasičtější sestavu.

  • Mark „Barney“ Greenway - Napalm Death autor: Pavel Stibor, zdroj: www.pavelstibor.com http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/7/645/64412.jpg
  • Napalm Death autor: Pavel Stibor, zdroj: www.pavelstibor.com http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/7/645/64415.jpg
  • Mitch Harris - Napalm Death autor: Pavel Stibor, zdroj: www.pavelstibor.com http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/7/645/64411.jpg