Historie čsl. vojenského letectví 1918-2009 zabere pět DVD

Praha - Pětidílný DVD cyklus Historie československého vojenského letectví je zatím nejrozsáhlejším počinem, který dějiny českých báječných létajících strojů mapuje. Natočen byl k 90. výročí vzniku československého vojenského letectva a zachycuje jeho dějiny od roku 1918 až po současnost, tedy rok 2009. Zatím vyšel první díl edice. Věnován je leteckým počátkům až do mnichovského diktátu v roce 1938. Přináší historické záběry, akce pilotů, ale především osudy lidí, říká režisér cyklu Jakub Tabery.

„Máme mnoho dluhů z minulosti. Jedním z nich je i oblast vojenského letectví. Spousta lidí ji zná v souvislosti se stroji, ale málokdo zná osudy lidí, kteří za těmi stroji stáli,“ vysvětluje Tabery, v čem se jeho dokument liší od ostatních, tematicky podobných. Například se mu podařilo od Národního technického muzea získat jedinečné záznamy výpovědí konstruktérů a pilotů, kteří vzpomínají na počátky vojenského letectví.

Přímé výpovědi v dokumentu doplňují nejen archivní záběry. „Obrazovou část máme rozdělenou do několika skupin,“ prozrazuje kameraman Jiří Studnička, „natáčení statických letadel, letadel ve vzduchu, polohrané dotáčky a modely letadel natáčené na 3D kameru, pomocí které rekonstruujeme letecké souboje.“

Tvůrci dokumentu se snažili více zpřístupnit látku amatérským nadšencům. „Dokumenty doposud věnované letectví byly spíše cílené a konkrétní, tedy pro mnoho diváků nepřístupné. My se na to snažíme jít trochu jinak. Ne že bychom zanedbávali odbornou stránku věci, ale rozšiřujeme tu laickou,“ vysvětluje Tabery.

Oba se přitom k nadšeným fandům letecké vojenské historie počítají. I přes její poměrně dobrou znalost se prý dozvěděli během natáčení informace, nad kterými nevycházeli z údivu. „Netušil jsem třeba, že v ruských legiích byly dokonce dvě letecké jednotky, plně nasazené, a jeden letoun, originál, visí dokonce v Národním technickém muzeu,“ uvedl příklad Tabery.

  • DVD o historii čsl. vojenského letectví zdroj: www.arara.cz http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/7/667/66668.jpg
  • Ukázka z dokumentu autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/7/667/66666.jpg