Ani v DOXu odpovědi z nebe nepadají…

Praha - Významný rakouský umělec Markus Huemer vystavuje své malby a videoprojekce v pražském Centru současného umění DOX. Expozice s názvem Ani z nebe odpovědi nepadají se zabývá pochopením dnešního umění a otázkou, jaké je postavení malířství v době elektronických obrazů. "Má to co dělat s uměleckými programy, představami, jaké se střídaly zejména ve dvacátém století. Je zde i trochu ironie, nadsázky," přibližuje expozici její kurátor Jaroslav Anděl. Výstava potrvá do 4. května.

Výstava v DOXu sestává z 15 maleb a dvou projekcí. Huemer je známý především tím, že kombinuje malbu a nová média novým a objevným způsobem - v existenci elektronických obrazů nevidí důvod k opuštění malby. Jeho snahou je spíše se pokoušet vyprostit malířství „z ruin modernistické estetiky“, aby pro ně našel místo v současném vizuálním prostředí, rozhodujícím způsobem formovaném novými technologiemi zobrazování.

Umělec o své tvorbě:

„Svět nových médií je založený na obrazech a ty mají kořeny v malířství, takže celá ta tradice vychází z klasického malířství. Mě zajímá, kam se tyhle historické obrazy dají posunout dnes. Vybírám obrazy na internetu, z těchhle digitálních snímků vyberu nějaké prvky, vytvořím vlastní kompozici a tu pak přenesu na plátno.“

Markus Huemer se narodil v roce 1968 v Linci, studoval malbu v Linci, na Akademii umění v Düsseldorfu a na Vysoké umělecké škole nových médií v Kolíně. Studoval i dějiny umění, filozofii a latinskou filologii na univerzitě v Kolíně. Žije a pracuje v Berlíně, na pražské AVU vede Školu nových médií. Současná výstava je třicátou od roku 1995, v Praze vystavuje podruhé.

Rozhovor s Markusem  Huemerem

Vaše výstava se jmenuje Ani z nebe odpovědi nepadají, znamená to, že hledáte na něco odpovědi?

Ani ne. Název výstavy je myšlen především ironicky. Je to ironický odkaz na zdánlivou genialitu, kterou by měl mít umělec.

Kombinujete klasickou výtvarnou tvorbu s videoartem. V čem Vy jste našel vlastní cestu při kombinaci těchto technik?

Domnívám se, že tradiční média, tedy malířství, kresba apod, a nová média - instalace, video - jsou zatím velice oddělené. Svou cestu vidím spíše v tradiční tvorbě. Chtěl bych malovat obrazy, nová média vidím v tradici malířství.

Nejste tedy příznivcem toho, že by se umění mělo přenášet do domácích počítačů a lidé by už za ním nikam nechodili?

Rozhodně ne. Každý obraz, i kdyby měl pocházet z počítače, přece spočívá na nějaké malbě. Počítačové obrazy vidím v tradici malířství.

celý rozhovor