Jihočeské divadlo vypráví baladu pro celou dědinu

České Budějovice - Druhou premiérou Jihočeské divadla v sezoně 2011/2012 je „balada pro celou dědinu“ - Rok na vsi na motivy románové kroniky bratří Mrštíků. Příběh o životě obyvatel jedné vesnice soubor činohry nastudoval pod vedením a v dramatizaci Břetislava Rychlíka.

„Děj se odehrává v počátcích kapitalismu u nás, kdy na vesnici prosakují neznámé jevy, první podnikání, možnost zbohatnutí a lákadla s penězi spojená. Novému řádu lidé příliš nerozumí, zoufale se drží řádu světa, který se rozpadá. Je to dílo trpké, diktované úzkostí z proměny řádu v dravost, dílo dokumentární a do jisté míry monumentální,“ uvedl ke hře Rychlík, který více než tisíc stran předlohy zpracoval do tříhodinové inscenace.

  • Jiřina Petrů autor: David Veis, zdroj: ČTK
  • Zleva: Václav Liška a Jan Hušek autor: David Veis, zdroj: ČTK

Představení nabídne spletité lidské osudy, touhy i hříchy obyvatel moravské vesnice Habrůvka. Na autentičnosti dodává inscenaci moravský dialekt i zobrazené lidové zvyky. První čtenou zkoušku soubor absolvoval na studijním zájezdu do Divák u Brna, kde bratři Mrštíkové žili a které se staly předobrazem jejich románové kroniky.

Na přípravě se podíleli všichni členové činoherního souboru a přibyla k nim řada externistů. Na pódium se vrátilo i několik bývalých herců jihočeské činohry, dokonce devadesátiletá Dagmar Neumannová. Scénu vytvořil Martin Černý a kostýmy Markéta Sládečková-Oslzlá. Výraznou hudbu na lidové texty, která hýbe dějem, zkomponoval Petr Hromádka. Diváci se mohou těšit i na živou hudbu v podání tří venkovských muzikantů.

Reportáž Veroniky Kabátové (zdroj: ČT24)

Premiéra balady plné syrové poezie je v pátek 4. listopadu. Nejbližší reprízy jsou naplánovány na 8. a 22. listopadu, vždy od 19:00.