Dnes na ČT: Zatajené popravy

Praha - Stovky Čechů a Slováků byly ještě před začátkem 2. světové války bezdůvodně popraveny během tzv. velkého teroru na území Ruska a Ukrajiny. Jejich rodiny se o jejich osudu dozvěděly až po mnoha letech, některé neznají pravdu dodnes. Nová svědectví a výpovědi o tomto hrůzném činu odhaluje dokument Mečislava Boráka, Lenky Polákové a Petry Všelichové - Zatajené popravy. Česká televize snímek uvede dnes ve 20:00 na druhém programu.

Mnozí z československých občanů v Sovětském svazu žili a podnikali už od dob carského Ruska, jiní uvěřili v ideály nové společnosti a odjeli do země po první světové válce za lepší budoucností. Nikdo z nich rozhodně netušil, že na ně čeká smrt. Historici odhadují, že během velkých čistek v letech 1937 a 1938 přišlo o život na šest set Čechů a Slováků.

Jméno všechny oběti stále ještě nemají

Většina z nich leží v hromadných hrobech v Moskvě, Petrohradu, Žitomiru nebo Lvově. Mezi oběťmi byl i mladík, který v roce 1937 jako jediný cizinec dobyl s ruskou expedicí severní pól, nebo elitní důstojník, příbuzný biskupa Lobkowicze. V jediný den, 28. září 1938, bylo popraveno v ukrajinském Žitomiru 77 Čechů kvůli údajným špionážním kontaktům českého Sokola.

Díky nedávným výzkumům v ruských a ukrajinských archivech se podařilo identifikovat přibližně čtyři stovky obětí předválečných čistek. „Zdaleka o všech dosud nevíme, protože zvláště na západní Ukrajině má evidence, která se dělá celostátně v bývalém Sovětském svazu, značné mezery,“ potvrzuje historik a spoluautor dokumentu Mečislav Borák.

Pravdy a lži

Pozůstalí zavražděných se po válce vrátili do Československa, řada z nich v Rusku a na Ukrajině ale zůstala. Mnohdy vůbec netušili, že jejich příbuzní leží pohřbeni jen kousek od nich. Někteří dokonce věřili, že se jim rodinní příslušníci vrátí. Sovětské úřady jim lživě tvrdily, že byli odvezeni do koncentračních táborů.

„Teprve v padesátých letech se začali dozvídat, že jejich příbuzní už nežijí. Ale i pak jim úřady lhaly, tvrdily jim, že lidé zemřeli na zápaly plic a podobně. Až za Gorbačova v 90. letech se pozůstalí dozvěděli, že jejich příbuzní byli zastřeleni krátce po zatčení už před válkou,“ uvedl Borák.

reprízy: 6. 3. 01:50; 7. 3. 10:55; vždy na ČT2 

  • Z dokumentu Zatajené popravy autor: ČT, zdroj: ČT http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/8/719/71856.jpg
  • Z dokumentu Zatajené popravy autor: ČT, zdroj: ČT http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/8/719/71854.jpg