Praha je španělská

Praha - V historické Praze se nachází mnoho památek nebo architektonických znaků, které připomínají španělský vliv. Vliv této země na hlavní město i na celé Čechy byl v 16. až 18. století mnohem větší, než se obvykle ví. Informovat o španělském přínosu při utváření české společnosti a kultury si dala za cíl výstava Praha španělská, která začíná 18. března v prostorách Hradu - nikoli ve Španělském sále, ale v Císařské konírně. Potrvá až téměř do konce června.

„Kdo projede historickou Prahou, narazí každých pět set metrů na něco, co připomíná Španělsko přímo nebo nepřímo,“ potvrzuje kurátor výstavy Pavel Štěpánek. „Tato výstava je klíč, který nám ukáže, jak Španělsko ovlivnilo naši kulturu jak ve složce oficiální, tedy dvorní, tak církevní, což je záležitost především 17. a 18. století.“

Přibližně devadesát exponátů získali organizátoři hradní výstavy ze sbírek muzejních, galerijních i církevních institucí. Za zvláště zajímavé mezi téměř stovkou exponátů považuje kurátor Pavel Štěpánek například brevíř s ilustrací sv. Jakuba ze 14. století nebo portréty šlechticů v šatech podle španělské módy ze 16. století. „Zajímavé jsou i palné zbraně, opatřené katalánským zámkem, který se vyráběl v Praze,“ doplňuje Štěpánek. Návštěvníkům se exponáty představují ve třech částech.

Poutní cesty, černé šaty a náboženství

První z nich zachycuje španělský vliv v období středověku. Španělsko sehrálo významnou roli ve středověké vzdělanosti například zásluhou sv. Isidora Sevillského, jehož dílo se vyskytuje i v českých knihovnách. Nejvýraznějším pojítkem Španělska a Evropy v té době byla svatojakubská poutní cesta do Santiaga de Compostela, kterou věřící podnikají i dnes v 21. století.

Druhá část návštěvníky zavede do období renesance, do Prahy za vlády Rudolfa II. V té době zde pobývalo mnoho španělských vyslanců a čestných hostů. Španělsko se ale nejvýrazněji prosadilo v módě - typický španělský oděv, černé přiléhavé šaty a bílý okružní límec si lidé oblékali déle než jedno století.

Třetí část otvírá bitva na Bílé hoře a české země po třicetileté válce. Mocenská pozice Španělska byla oslabena, zvýšil se ale naopak jeho náboženský vliv. Ten přetrval až do 18. století. Do popředí se Španělsko dostalo nakrátko opět v 19. století díky romantismu.

  • Sv Casilda, mučednice toledská (18. st.) zdroj: www.kulturanahrade.cz http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/8/742/74106.jpg
  • Jezulátko (18. st.) zdroj: www.kulturanahrade.cz http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/8/742/74109.jpg
  • Juan de Borja: Empresas morales zdroj: www.kulturanahrade.cz http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/8/742/74108.jpg