Mezipatra nejen pro queer

Praha – Snímky s tematikou sexuálních menšin nabídne již tento týden filmový festival Mezipatra. Návštěvníci se mohou těšit na cestování časem, jež je hlavním tématem této největší evropské přehlídky takzvaných queer filmů, ale třeba i na slavného amerického filmaře Todda Haynese. Letošní, již 12. ročník se uskuteční od 2. do 8. listopadu v Brně a od 10. do 16. listopadu v Praze.

Queer filmový festival Mezipatra je specializovaný soutěžní filmový festival, jehož smyslem je představit široké veřejnosti kvalitní díla světové kinematografie, která reflektují aktuální společenská témata. Každoročně uvádí kolem stovky filmů v soutěžní i nesoutěžní sekci od dokumentů přes krátké filmy po celovečerní snímky, z nichž většinu není možné v českých kinech zhlédnout.

"Většina filmů přichází na Mezipatrech do České republiky poprvé. Velkou radost máme z filmu Mary Marie, který bude uveden v mezinárodní premiéře, doposud se hrál pouze ve Spojených státech. V hlavní soutěži je pak celá řada snímků, které premiérovaly na velkých festivalech, jako je Sundance nebo Berlinale. Můj osobní tip je film Gun Hill Road, který se odehrává v Bronxu," podotýká ředitel filmového festivalu Mezipatra Aleš Rumpel, podle nějž dávají Mezipatra zároveň každý rok protor i pro celou řadu retrospektiv.

Mary Marie
Zdroj: ČT24/Stránky festivalu Mezipatra

Hlavním hostem letošního ročníku festivalu bude Todd Haynes, jenž má na svém kontě ocenění ze Sundance, Benátek či Cannes. Promítat se bude třeba jeho snímek Sametová extáze o období glam-rocku 70. let s Ewanem McGregorem a Jonathanem Rhysem Meyersem. Inspirací k postavám byli muzikanti David Bowie a Iggy Pop. V programu je i film Daleko do nebe. V příběhu z 50. let se herečka Julianne Moorová vyrovnává s nevěrou svého manžela, který ji podvádí s mužem.

Rozhovor s Alešem Rumpelem (zdroj: ČT24)

Na webovém speciálu ČT můžete rozhodnout o Divácké ceně

Festival udělí celkem tři ceny: Cenu odborné poroty pro nejlepší celovečerní hraný film, Cenu studentské poroty za nejlepší krátký film a Diváckou cenu za nejlepší film. Právě o posledně zmíněné ceně můžete rozhodnout na webovém speciálu České televize, kde budete mít možnost hodnotit filmy letošní soutěže, ale i zhlédnout přehlídku krátkých filmů prezentovaných na předchozím ročníku Mezipater. O festivalovém dění bude Česká televize informovat ve svých zpravodajských a kulturních pořadech a především prostřednictvím denních událostí, reportáží a rozhovorů Minuty z Mezipater od 10. do 16. 11. na ČT2.

Vyhlášení vítězných filmů a předání cen se uskuteční na slavnostním zakončení Mezipater v úterý 16. listopadu ve 20:00 hodin v pražském kině Lucerna. Filmovou část programu uzavře projekce snímku Krásný Harry.