Začínají dny věnované evropskému filmu

Praha - Rumunský film Boogie zahájí večer v pražském kině Světozor 16. ročník festivalu Dny evropského filmu. Hostem slavnostního zahájení bude scenárista filmu Alexandru Baciu. V následujících dnech budou mít pražští diváci možnost zhlédnout 29 celovečerních, 5 dokumentárních a 17 krátkých filmů. Pražskou část festivalu zakončí 23. dubna v distribuční premiéře snímek Paříž 36, který by měli doprovodit režisér Christophe Barratier a také herec Pierre Richard. Festival se poté přesune do pěti moravských měst.

Žánrová nabídka je pestrá. Pro mladší generaci pořadatelé připravili například dánský film Bojovnice, kdy revoltující hlavní představitelku zajímá více kung-fu než školní docházka. Finský film Ricky Rapper vypráví příběh desetiletého „vášnivého hráče na bicí“ a jeho poněkud zvláštní tety rockerky, irský snímek 32A odehrávající se v Dublinu 1979 zase napovídá, že dospívání je těžké všude na světě.

Na programu je i cenami ověnčený turecký film Vejce nebo německý povídkový film Nic než přízraky, jemuž jako předloha posloužilypovídky známé spisovatelky Judith Herrmannové odehrávající se v působivých reáliích Nevadské pouště, Jamajky, Berlína nebo Benátek a řešící témata nešťastných lásek, promarněných nadějí a vykořeněnosti generace X. Divácky úspěšný je rovněž italský snímek Dobrý den smutku - nezvyklá komediální romance soutěžila mimo jiné na festivalu Sundance a úspěšně reprezentuje mladou italskou kinematografii.

Cesty do minulosti

Speciální sekce bude věnovaná 20. výročí pádu železné opony. Jedná se o dopolední projekce dokumentárních filmů reflektující toto historické období určené zejména pro studentské publikum. „Jsou to snímky velice netradiční, určeny především mladším divákům, kteří tuto dobu nezažili,“ potvrdila za organizátory festivalu Jana Gabrielová.

Německou kinematografii zastupuje film Zeď, do Polska roku 1962 diváky zavede polsko-francouzský dokument Jeden den v lidovědemokratickém Polsku. Bonusově bude promítnut ještě film 89 mm od Evropy. Českou republiku reprezentuje kritikou i diváky oceňovaný snímek Občan Havel.

V jednom uceleném bloku se tradičně představí krátké filmy z FAMU, FAMO Písek a SVOŠP, další blok bude věnován snímkům z festivalu  FRESHFILMFEST. Na pátek 17. dubna je připraven seminář na FAMU, jehož hlavní tématem je proces psaní a vývoje scénářů. Moderátorem mezinárodní debaty budeděkan FAMU Pavel Jech, zvláštním hostem Milena Jelinek z Kolumbijské univerzity. Semináře se dále zúčastní zástupci filmových škol Polska, Rumunska a Slovenska.

  • Nic než přízraky zdroj: Dny evropského filmu http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/9/804/80381.jpg
  • Zeď zdroj: Dny evropského filmu http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/9/804/80383.jpg