Ondráš naposledy, nebo naposledy v nejistotě?

Brno - "Vojenský umělecký soubor Ondráš naposled" zněl název včerejšího koncertu folklorního souboru na prknech brněnského Janáčkova divadla. Po více než půlstoletí existence je jeho další osud nejistý, ministerstvo obrany peníze na jeho provoz vyčlenilo jen do konce června. O možná poslední vystoupení Ondráše byl proto obrovský zájem, kromě oficiálního představení musel odehrát odpoledne i veřejnou generálku. Hejtman Jihomoravského kraje Michal Hašek ale před nedělním vystoupením naznačil, že řešení už má.

Na brněnské vystoupení trénoval soubor tři měsíce. „Je to nejistota a nervozita, jdeme do toho naplno, aby to vypadalo co nejlépe,“ uvedla jedna z členek Ondráše Veronika Šišáková. „Na jedné straně je obrovská chuť dokázat veřejnosti, co je v nás, na druhé straně na nás přeci jen doléhá tíha chystané likvidace,“ doplnila mluvčí souboru Hana Maděrová.

Petici, která na záchranu Ondráše vznikla, podepsalo na dvacet tisíc lidí a koncem března se projednávala v Senátu. Senátní Výbor pro vzdělání, vědu, kulturu, lidská práva a petice petiční výzvu podpořil a doporučil ministryni obrany Vlastě Parkanové, aby zvážila i jiné možnosti ponechání souboru pod ministerstvem, případně se poohlédla po jiném zřizovateli.

Kdo se ujme Ondráše

O resortech, které by Ondráše mohly převzít, se mluví už nějakou dobu. Vyjednávání s ministerstvem kultury ale selhalo a zájem, který projevil ministr vnitra Ivan Langer, nepřinesl také žádné výsledky. V záchraně souboru se angažuje též - stejně jako jeho lidovecký předchůdce - současný hejtman Jihomoravského kraje Michal Hašek (ČSSD).

„Jestliže se to vystoupení jmenuje ´naposledy´, tak pevně doufám, že to bude ´naposledy v nejistotě´, že po nedělním koncertě bude jasněji a že příštích několik dní přinese pro Ondráše nové, velmi pozitivní zprávy,“ uvedl před vystoupením folklorního souboru.

Soubor Ondráš
Zdroj: ČT24/www.vusondras.cz