Andělé a démoni opanovali filmový svět

Praha/Jeruzalém - Po Šifře mistra Leonarda, která měla premiéru v roce 2006, kdy ji v Česku zhlédlo na 530 000 lidí, vstoupila nyní do filmové distribuce adaptace další předlohy Dana Browna s názvem Andělé a démoni, v níž se opět setkali představitel hlavní role Tom Hanks a režisér Ron Howard. Premiéru zažil film i v Izraeli. I přes očekávání nakonec film o tajuplném spiknutí v samotném vedení katolické církve nevzbudil protesty papeže, který byl ve Svaté zemi právě na návštěvě.

Další role ztvárnili například Ewan McGregor, Stellan Skarsgard, Armin Mueller-Stahl a David Pasquesi. Postavu spolupracovnice Toma Hankse v roli vědce Roberta Langdona hraje izraelská herečka Ayelet Zurerová, která se objevila například ve Spielbergově snímku Mnichov.

Profesor Langdon, harvardský odborník na náboženské relikvie a symboly, čelí tajnému bratrstvu Iluminátů. To se po 400 letech vrací a nezastaví ani před vraždami, jen aby ochromilo nejvyšší náboženské kruhy. Také tentokrát je Langdon úspěšný - a potřebuje na to 140 minut filmového času. „Andělé mají větší dynamiku než Šifra. Tam se často pátralo v knihách, debatovalo a tady to je bang, bang, bang! Má to vážně spád!,“ tvrdí hvězda filmu Tom Hanks.

I tento snímek Rona Howarda vzbudil nelibost u oficiálních vatikánských kruhů. Jméno Dan Brown bylo prý pro Vatikán signálem, aby se vůbec nezabýval možností povolit natáčení v tamních exteriérech. Přesto se film v Římě částečně natáčel, velkou část kulis však architekt Allan Cameron společně s vedoucím týmu speciálních efektů Angusem Bickertonem vybudovali v Los Angeles, v areálu závodního okruhu Hollywood Park.

Tam vyrostlo například Svatopetrské náměstí. Americká verze byla menší než skutečná předloha, povětšinou ji tvořila dřevotříska a polystyren, zatímco dekorace tvořilo zelené plátno pro pozdější tvorbu efektů. Na parkovišti vyrostla i část náměstí Piazza Navona s Fontánou čtyř řek, která ve filmu hraje důležitou roli. Replika s kruhovou nádrží vypadala přesně jako originál, ačkoliv i ona byla z polystyrenu.

Jedním z vrcholů snahy Cameronova týmu, zodpovědného za kulisy, byla Sixtinská kaple, vystavená ve skutečné velikosti v ateliéru studií Sony v Culver City. „Celkově jsme zduplikovali asi 20 obrazů, včetně Michelangelova Posledního soudu,“ vzpomněl Cameron, citovaný v tiskových materiálech.

Filmaře čekalo i vytvoření největší fyzikální částicové laboratoře na světě CERN ve Švýcarsku, kde byl v době natáčení spuštěn největší urychlovač částic na světě. V tomto případě posloužily štábu fotografie a záběry natočené ve skutečném CERN.

Vedle Česka a dalších zemí 138minutový film vstoupil do izraelské distribuce přesně v poslední den papežovy návštěvy Svaté země.

  • Tom Hanks autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/9/864/86329.jpg
  • Andělé a démoni autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/9/864/86330.jpg