Český street-art v dějinách: Ukradená galerie táhne Evropou

Český Krumlov - Čeští výtvarníci se zapsali do dějin. Jejich street-art projekt nazvaný Ukradená galerie přebírají evropská města. Dostal se například do Lince nebo Lisabonu, kde se na ulicích objevují staré vývěsky - místo propagačních materiálů jsou v nich umělecká díla.

V českokrumlovské čtvrti Plešivec stály dvě prázdné vývěsky. Mladí výtvarníci je otevřeli a dovnitř umístili svá díla. „Udělali jsme tam první vernisáž. Bylo tam čtyři pět lidí,“ vzpomíná spoluautor projektu Artur Magrot.

Opuštěné nástěnky přilákaly další výtvarníky. Celkem se jich tady představilo přes sedmdesát. Výstavy trvaly pokaždé týden, vernisáže začínaly vždy v neděli o půlnoci. „Na desáté výstavě bylo asi sto lidí,“ počítá Magrot.

Používat nepoužívané

Projekt se díky sociálním sítím dostal do světa. Nyní ho kopírují umělci na Slovensku, v Rakousku, v Portugalsku. „Jde o to používat nepoužívané prostory,“ říká prostě Alessandra Svatek, spoluautorka projektu.

Podle historiků umění jde o unikát, který se může zapsat do dějin street-artu. „Je to výjimečná záležitost – i v tom, že si zachovává takovou kvalitu,“ komentuje to Radek Wohlmuth, historik umění.

Umělci narazili - na úřad

V místě, kde se myšlenka zrodila, ale umělci narazili. „Město se rozhodlo, že staré vitríny zlikviduje,“ zlobí se Alessandra Svatek. Radnice odmítá tvrzení, že bojuje proti projektu. „Jde o nakládání s cizím majetkem,“ tvrdí Lenka Hauptmanová, mluvčí úřadu.

Radnice ve městě instalovala nové vývěsky se zámkem. Snaží se i výtvarníci. Z Prahy přivezli jinou nástěnku. Ta bude viset na stěně centra Egona Schieleho.

Reportáž Aleše Hazuky (zdroj: ČT24)