Kundera obdrží prestižní francouzskou cenu

Paříž - Milan Kundera převezme ve středu 10. června prestižní Světovou cenu Nadace Simone a Cino del Duca za celoživotní dílo. Mezi nositeli ocenění jsou Jean Anouilh, Andrej Sacharov nebo Léopold Sédar Senghor. V roce 1997 ho obdržel také bývalý prezident a dramatik Václav Havel. Ocenění je od roku 1969 každoročně udělováno významným vědcům a literátům. Má vyznamenat autora, jehož vědecké či literární dílo odráží poselství moderního humanismu.

Porota, která rozhoduje o budoucím nositeli ceny je složena ze čtrnácti předních francouzských osobností. Letos v ní zasedal mimo jiné bývalý francouzský prezident Valéry Giscard D'Estaing. Řada z porotců je členy Francouzské akademie, jejíž součástí je Nadace Simone a Cino del Duca. S cenou je spojena také finanční prémie ve výši 300 tisíc eur (zhruba osm milionů korun).

MILAN KUNDERA oslavil 1. dubna 80. narozeniny. V současnosti je zřejmě nejúspěšnějším autorem českého původu působícím v zahraničí. Autor knih jako například Směšné lásky, Žert nebo Nesnesitelná lehkost bytí emigroval v roce 1975 do Francie a od 80. let píše pouze francouzsky. Zatím posledním románem, který vyšel česky, je Nesmrtelnost (1993).

V minulém roce se Kunderovo jméno skloňovalo především v souvislosti s článkem časopisu Respekt. Vyplývalo z něho, že Kundera v roce 1950 udal komunistické policii západního agenta Miroslava Dvořáčka. Spisovatel nařčení odmítl a žádal po Respektu omluvu. Nedočkal se jí, s Respektem se ale prý soudit nechce.

Milan Kundera
Zdroj: ČT24