Další úspěch FAMU: Draci budou soutěžit v Šanghaji

Praha - O hrané filmy studentů Filmové a televizní fakulty v Praze (FAMU) je v poslední době zájem i na mezinárodních přehlídkách v zahraničí. Po nedávném úspěchu Zuzany Kirchnerové-Špidlové na MFF v Cannes, kde její snímek Bába získal hlavní cenu v sekci studentské tvorby, byl do soutěže ve stejné kategorii festivalu v Šanghaji přijat snímek Draci Tomáše Vrány. Na výrobě snímku se podílela Česká televize, která ho již uvedla na své obrazovce.

„Ve filmu Draci jsem se pokusil vytvořit mytologickou krajinu polosnu, v níž je hlavní postava nucena setkat se se svou minulostí. Způsob vyprávění podléhá emoci vzpomínek na nepřiznanou vinu. Proto se vyprávění a styl 'ikonicky' soustředí na příčiny a důsledky, které vedly k neštěstí,“ komentoval Vrána svůj středometrážní snímek, který měl premiéru loni v dubnu v pražském Divadle Archa.

Festival v Šanghaji, patřící mezi festivaly kategorie „A“, se letos koná podvanácté. Český zástupce bude i v hlavní soutěži - pozvání dostal thriller režiséra Julia Ševčíka Normal. Studentská cena se uděluje od roku 2006, letos je v soutěži 20 filmů vybraných ze 655 titulů ze 47 zemí světa. Festival se uskuteční od 13. do 21. června. 

Režisér Tomáš Vrána vystudoval původně filmovou vědu v Olomouci a později na FAMU střihovou skladbu. Dosud režíroval krátké filmy Dopis a Vyhlídka. Jako střihač spolupracuje s nadějnými dokumentaristy Klárou Řezníčkovou a Radovanem Síbrtem. Film se natáčel ve Středočeském kraji (Buštěhrad) a v Moravskoslezském kraji (Rýmařovsko). V hlavních rolích otce a syna se představili Jan Hájek a Josef Tuček. Draci jsou distribuováni v českých kinech spolu s dalšími třemi krátkými filmy v rámci projektu Made in FAMU.

Draci
Zdroj: ČT24/ČT