Magdalena Kožená Čechy opět okouzlila

Praha – Vřele přijali Pražané ve vyprodaném Národním divadle světoznámou mezzosopranistku Magdalenu Koženou, která zde vystoupila s händelovsko-vivaldiovským repertoárem. Jednu z nejuznávanějších českých pěvkyň současnosti doprovodil orchestr Collegium 1704, který vedl odborník na barokní hudbu, dirigent Andrea Marcon. Kožená sklidila dlouhý potlesk, rezervované publikum však zvedla ze sedadel až po třetím přídavku, kdy se nečekaně vrátila na pódium. Koncert se bude opakovat ještě tento pátek 21. října.

S operními a oratorními áriemi barokních mistrů Antonia Vivaldiho a Georga Friedricha Händela, které jsou tématem Händel - Vivaldi Tour, vystoupila s velkým úspěchem před několika dny ve svém rodném Brně a polském Krakově. Toto pondělí zazpívala poprvé v Kongresovém centru ve Zlíně, kde se dočkala nadšených ovací vstoje.

Půvabná pěvkyně působivě interpretovala dramatickou árii Gelido in ogni vena (Cítím v žilách ledovou krev) z Vivaldiho opery Farnace. Po dlouhém potlesku zazpívala ještě tři přídavky. Dva z nich pocházely z posledního alba Milostné dopisy (Lettere Amorose), které v Praze koncertně představila s velkým úspěchem letos v únoru. Na závěr se rozloučila známou árií z Händelovy opery Rinaldo Lascia ch'io pianga.

Reportáž Terezy Radvákové (zdroj: ČT24)

Přestože má operní diva pěvecké sny v podobě např. Massenetovy Popelky či jiných méně známých romantických oper, českého angažmá se asi nedočká. „Byly dva pokusy, abych v divadle v Praze zpívala, ale nakonec to nevyšlo,“ připustila Kožená.  

„Byl to projekt barokní opery Ariodante od Händela, což je poměrně finančně náročná záležitost, a bohužel podmínky, co nám byly stanoveny pro rok 2011, nám to neumožnily,“ dodal umělecký ředitel opery Národního divadla Jiří Heřman.

Na jevišti však Koženou přivítají na letním Salzburském festivalu. Vystoupí zde v hlavní roli opery Carmen.

Kožená je pravidelným hostem předních světových operních domů i koncertních pódií. Za své nahrávky získala prakticky všechna významnější ocenění včetně prestižní Gramophone Award pro Umělce roku 2004 a před dvěma lety ocenění v kategorii Recitál. Má exkluzivní smlouvu s renomovanou nahrávací společností Deutsche Grammophon. Se svým manželem a šéfdirigentem Berlínských filharmoniků Simonem Rattlem, s nímž několik let žije v Berlíně, má syny Miloše a Jonáše.