Lang Lang vzdá hold svému klavírnímu hrdinovi

Londýn – Koncert pro sto tisíc diváků je i pro velké hvězdy popmusic něco nepředstavitelného. Ne však pro čínského klavíristu Lang Langa, jehož víkendový londýnský koncert bude živě přenášen do kin celého světa jako pocta dvoustému výročí narození Langova oblíbence Ferenze Liszta. Jeho hudba sehrála v kariéře čínského klavíristy Lang Langa zasvěcovací roli. Poprvé ji slyšel jako malé dítě v kině, v komiksovém příběhu o Tomovi a Jerrym.

Liszt byl Langovou učebnicí klavíru, na něm se studoval harmonie a jemnost úderu, na něm začínal chápat, co je to interpretace. „Liszta opravdu miluji, hodně mě inspiroval. Už jako malý jsem cvičil jeho skladby. Každý rok jsem se učil jednu novou skladbu, abych zdokonalil svoji techniku,“ doplnil Lang Lang.

K Lisztovu výročí nahrál Lang Lang desku nazvanou Můj klavírní hrdina. Víkendový koncert bude bonusem pro všechny, kteří Lang Langa pořád uznávají i přes stále častější výhrady kritiků, kterým se nelíbí jeho líbivé nadbíhání divákům. „Připravovali jsme tu akci dlouho, bude o tomto víkendu po celé Americe a Evropě a částečně i v Asii, bude to další přelom v mé kariéře, živý přenos do kina, mého oblíbeného místa,“ říká Lang Lang.

Reportáž Petra Fischera (zdroj: ČT24)

Koncert Lang Langa je pokračováním trendu posledních let, kdy se v kině objevují přenosy operních inscenací, ale i rockové koncerty. Skutečně živě bude Lang Lang v Praze až v březnu příštího roku, šest let poté, co strhnul Rudolfinum Rachmaninovem.