V Telči začal mezinárodní festival filmů o umění Arts&film

Telč - V Telči na Jihlavsku začal pátý ročník evropského festivalu filmů o umění Arts&film 2009. Akci zahájila výstava fotografií telčského rodáka, režiséra Pavla Kouteckého. Jako jeden z prvních hostů se už v Telči objevil režisér Vojtěch Jasný. Na festival se letos přihlásilo 235 filmů z 32 zemí. Filmy jsou tematicky rozděleny do pěti kategorií. Novinkou je kategorie s názvem Film Future 3000, která bude přehlídkou experimentální studentské tvorby z uměleckých škol z Česka i zahraničí.

Další novinkou je studentský Film Jam, který začne v pátek dopoledne v sále umělecké školy. „Studenti tří filmových škol pod vedením pedagogů z FAMU za 24 hodin natočí, nastříhají a dokončí krátké filmy o Telči. Zakládáme tím novou tradici. Telčská radnice tak každoročně získá do archivu několik studentských filmů o městě,“ doplnil ředitel festivalu Josef Schütz z produkční agentury Avant Promotion. 

Významným hostem festivalu bude česko-švýcarský dokumentarista Bernard Šafařík, který většinu své exilové tvorby věnoval filmům o výtvarném umění. „Při večerní projekci na náměstí lidé uvidí jeho film o Češích v exilu Psí dostihy, v němž ztvárnil hlavní roli herec Pavel Landovský. Ten bude také dalším festivalovým hostem,“ dodal Schütz.