Royal Albert Hall má vymalováno

Londýn - Slavná londýnská Royal Albert Hall se stala domovem street artu. Sklepní prostory, které se používají jako prostor pro skladování, propůjčila sprejerům. Jejich obrazy, zachycující známé tváře z politické i hudební scény, jsou k vidění ode dneška. Na stěně Albert Hall se po boku The Killers, The Beatles, Eltona Johna či Franka Sinatry objevují také podobizny Alberta Einsteina, Winstona Chuchilla a Muhammada Alího.

Kresby jsou umístěny v obrovských prostorách haly, někdy i na zakřivených zdech a úzkých průchodech. „Nikdo z nás takhle nikdy před tím nekreslil. Nemůžete odmítnout příležitost pracovat tady, to prostě nejde a řekne vám to každý, kdo už někdy něco nakreslil,“ říká jeden z oslovených umělců Finbarr Dac.

Podobně jako jeho kolegové používal k vytvoření maleb šablony a černobílé nákresy s vysokým leskem. „Je tam hodně zajímavých detailů, musíte se pořádně podívat, abyste se v tom neztratili. Musíte trochu poodstoupit, počkat, zaostřit a pak teprve objevíte úplně všechno. Pokaždé, když se na něj podíváte, odhalíte něco nového,“ radí Dac.

Reportáž Barbory Kladivové (zdroj: ČT24)

Royal Albert Hall chce netradičním nápadem změnit vnímání lidí, ukázat něco nového a také trochu šokovat. „Chceme, aby si lidé řekli: ´Wau, podívej se, co dělá teď Royal Albert Hall.´ Naše budova je stará bezmála 140 let, ale to v žádném případě neznamená, že nás současné umění vůbec nezajímá,“ vysvětlila Lucy Noble, jedna z iniciátorek akce.

Letní sezona otevře originální prostory koncertům, tenisovým zápasům nebo diskusím se zajímavými osobnostmi.

  • Sir Winston Churchill na stěně Royal Albert Hall autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/10/945/94410.jpg
  • Bob Dylan na stěně Royal Albert Hall autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/10/945/94409.jpg