Votvírák votevře Portu

Ústí nad Labem - Začíná 43. ročník mezinárodního finále interpretační soutěže festivalu trampské a folkové hudby Porta. Organizátoři letos slibují, že poprvé v historii vystoupí více zahraničních interpretů než českých. Divákům se představí hudebníci z Polska, Slovenska, Rakouska, Nizozemska a USA. Letošní novinkou je zahajovací koncert nazvaný Votvírák. Na terase kulturního domu se dnes v podvečer představí mladé severočeské kapely, které loni na Portě jako hosté debutovaly.

Večer na koncert naváže takzvaný Trampský potlach, na kterém vystoupí třeba Kapitán Kid s Jiřím Suchým a skupina Pacifik s uzdraveným kapelníkem Tony Linhartem. Podle mluvčího festivalu Josefa Vejlupeka kromě sobotního mezinárodního finále a hlavního doprovodného programu, ve kterém vystoupí třeba loňští vítězové interpretační i autorské soutěže Přelet MS a Xindl X nebo kapely Náplava, Folk Team, Greenhorns či písničkář Pavel Dobeš, jsou připraveny i další akce.

V pátek odpoledne se na terase ústeckého kulturního domu a na Lidickém náměstí představí písně, které zvítězily v soutěži v oblastních kolech v Autorském zpívání. Soutěžní finále deseti nejlepších autorských písní proložené pěti zajímavými hosty organizátoři na Lidickém náměstí připravili na páteční večer. Pokud by bylo nepříznivé počasí, chtějí soutěž přesunout do sálu kulturního domu.

Porta vznikla v roce 1967 v Ústí nad Labem, odkud musela v době normalizace odejít. Pak se konala na mnoha místech v Česku a nakonec našla zázemí v Plzni. Po roce 1989 se tradice Porty v Ústí nad Labem obnovila, ale festival zůstal i v Plzni. Předloni se organizátoři domluvili, že obě akce opět spojí a budou se konat v místě svého vzniku.

  • Porta autor: ČT24, zdroj: Porta http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/11/1003/100204.jpg
  • Porta autor: ČT24, zdroj: Porta http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/11/1003/100203.jpg