Les Paulova kytara zahrála naposled

New York - Legendární kytarista Les Paul, který je považován za otce novodobé elektrické kytary, dnes v 94 letech zemřel. Paul začal hrát na kytaru jako dítě a ve 13 letech už vystupoval jako poloprofesionální countryový kytarista. Nakonec se prosadil v jazzu, mezi jeho hity patří například skladba How High the Moon, v níž zpívá jeho žena Colleen Summersová. V roce 1941 sestavil plochou elektrickou kytaru s plným tělem, tedy tu, která oproti svým předchůdkyním nebyla dutá.

Nejznámější kytary firmy Gibson nesou jméno Les Paul, který s jejich návrhem ve 40. letech do firmy Gibson přišel. Návrh ovšem společnost odmítla. Na Les Paula si vzpomněli, až začal Leo Fender vyrábět elektrické kytary Fender Telecaster. Tenkrát zazněla mocná věta: "Najděte toho chlápka, co má to koště se snímačema!". A tak dnes nese typ této kytary jeho jméno.

Gibson Les Paul je jedna z nejuniverzálnějších elektrických kytar. Hraje a hrála na ní hodně světově proslulých kytaristů, např. Bob Marley, Jimmy Page, Slash, Ace Frehley, Zakk Wylde a řada dalších.

Les Paul (zdroj: ČT24)

Les Paul, vlastním jménem Lester William Polsfuss, se narodil 9. června 1915 ve Wisconsinu. Byl průkopníkem vývoje elektrické kytary, která nejspíše „vytvořila zvuk rock and rollu“. Jeho další vylepšení zahrnují overdubbing, delay efekt, fázování efektů a vícestopé nahrávání. O muziku se zajímal od 8 let, kdy začal hrát na harmoniku. Po pokusech hrát na bendžo si později vybral kytaru. Hudebník i ve vysokém věku vystupoval každý týden v newyorském jazzovém klubu Iridium.