Woodstock slaví čtyřicítku i bez koncertu

Bethel - Čtyřicet let uplyne 15. srpna od doby, kdy do malého amerického městečka Bethel ve státě New York přijelo kvůli hudbě přes půl milionu lidí. Woodstock představil tehdejší hvězdy Janis Joplin, Joe Cockera, Santanu nebo Jimiho Hendrixe. Jednu z nejvýznamnějších hudebních událostí historie chtěli jeho původní pořadatelé připomenout dalším koncertem. Přípravu celé akce ale museli kvůli nedostatku peněz zrušit.

Oslavu čtyřicátého výročí připravoval jeden z organizátorů Michael Lang už od začátku roku. Původně se měl velký koncert, kde mělo vystoupit i několik umělců, kteří se objevili na Woodstocku v roce 1969, konat v brooklynském Prospect Parku v polovině srpna. Celá akce, která měla být veřejnosti přístupná zdarma, se pak odložila kvůli financím na září. Teď ale přišel Michael Lang s tím, že ani do září potřebných 8 až 10 milionů dolarů nesežene.

Naposledy si Američané připomenuli slavný festival v letech 1994 a 1999. Poslední koncert k třicátému výročí si ale lidé zapamatovali hlavně kvůli násilí, které se rozpoutalo mezi hudebními fanoušky, a nezvládnuté situaci ze strany pořadatelů.

Jan Rejžek o Woodstocku (zdroj: ČT24)

Zažít Woodstock

I bez koncertu si ale fanoušci Woodstocku festival připomenou - do kin přichází film Zažít Woodstock, který poprvé představil režisér Ang Lee na festivalu v Cannes.

Oscarový režisér Ang Lee (autor filmů Zkrocená hora, Rozum a cit nebo Touha, opatrnost) zpracoval příběh Woodstocku na motivy úspěšné knihy Elliota Tibera, muže, který v roce 1969 stál za přípravami festivalu. Tehdy jako mladý pořadatel místních koncertů a muzikálů a syn majitelů neúspěšného motelu pomohl organizátorům najít nové místo pro festival, poté co přišli o povolení v nedaleké vesnici.

Film kromě samotné přípravy festivalu a osobních zážitků Elliota ukazuje celkovou atmosféru konce šedesátých let a život mladých uvolněných Američanů. Staví proti sobě generace rodičů a dětí ovlivněných především válkou ve Vietnamu a sexuální revolucí. Americký snímek, který vznikl podle skutečné události, měl premiéru přímo ve Woodstocku 8. srpna, v českých kinech se začne promítat 20. srpna.

Zažít Woodstock
Zdroj: ČT24/www.imdb.com