Pohřeb M. Jacksona se zpozdí, film o něm si naopak pospíší

Los Angeles – Fanoušci Michaela Jacksona si musí v kalendáři přeškrtat dvě data – Film This Is It, sestřih Jacksonových koncertních zkoušek, bude do kin uveden o dva dny dříve (28. října), než bylo plánováno. Pohřeb legendárního amerického zpěváka bude naopak o několik dní posunut. Neuskuteční se 29. srpna - v den Jacksonových nedožitých 51. narozenin, ale zřejmě 3. září. Obřad prý pozdrží záležitosti, které musí dát zpěvákova rodina do pořádku. Michael bude pohřben na hollywoodském hřbitově Forest Lawn v Los Angeles ve společnosti třeba Clarka Gablea nebo Jean Harlowové.

„Rodina Jacksonových chce opět vyjádřit vděčnost všem Michaelovým fanouškům na celém světě za jejich podporu v těchto těžkých časech,“ uvedl k chystanému pohřbu mluvčí rodiny Ken Sunshine. Podle jeho vyjádření se pohřbu zúčastní pouze členové rodiny a blízcí přátelé. Zveřejněním data pohřbu byly popřeny dřívější zprávy, které uváděly, že pohřeb slavného zpěváka se uskutečnil v úzkém rodinném kruhu již na začátku srpna.

Mauzoleum, v němž budou uloženy Jacksonovy ostatky, je údajně vyzdobeno replikami Michelangelových děl. Je v něm také na skle vyvedena kopie Poslední večeře od Leonarda da Vinciho.

Jacksonovy písně na ulici, na zámku a ve filmu

V den nedožitých zpěvákových narozenin by se měla v newyorském Brooklynu konat na jeho počest pouliční party, na níž se budou hrát jeho písně. Pořádá ji známý režisér Spike Lee, který s Jacksonem spolupracoval na videu k písni They Don't Care About Us. Starosta Brooklynu Marty Markowitz na slavnosti také vyhlásí 29. srpen Dnem Michaela Jacksona.

Veřejné rozloučení s Jacksonem se konalo 7. července v losangeleské aréně Staples Center. Velký rozlučkový koncert s názvem Královské sbohem králi popu chystá Michaelův bratr Jermaine 26. září u vídeňského zámku Schönbrunn.

Na pódiu ve tvaru královské koruny by měli podle nepotvrzených informací vystoupit například U2, Madonna, Lionel Richie nebo Whitney Houstonová. Lístky na koncertní show jsou už v prodeji. Jejich cena se pohybuje v osmi kategoriích, nejlevnější vyjdou v přepočtu zhruba na 1600 korun. V ceně je i jízda městskou dopravou čtyři hodiny před koncertem a šest hodin po něm.

Michael Jackson zemřel 25. června. Jeho úmrtí nebylo stále ještě do detailů objasněno, spekuluje se o předávkování léky. Smrt padesátiletého zpěváka zastihla v době příprav na sérii koncertů, které se měly uskutečnit v Londýně. Ze záznamů zkoušek na londýnská vystoupení vzniká film s názvem Michael Jackson: This Is It. Do kin by měl vstoupit v celosvětové premiéře 28. října, tedy nakonec o dva dny dříve, než bylo avizováno. Promítat se ale zřejmě bude jen po omezenou dobu dvou týdnů.