Mlčenliví Radiohead zahráli v Praze i Kafkovi

Praha - Známé skladby i novinky zahráli nejen svým českým fanouškům britští Radiohead na dnešním koncertě na pražském Výstavišti. Jednu z písní věnoval frontman kapely Thom Yorke, při uvádění skladeb poměrně skoupý na slovo, pražskému německému spisovateli Franzi Kafkovi. Na Radiohead dorazilo podle odhadu organizátorů na sedmnáct tisíc posluchačů. Někteří z nich na kole.

Před hlavní hvězdou večera zahrál berlínský elektronický projekt Moderat. Předskokana vybral sám frontman Yorke. Vystoupení slavných Britů, kteří se na pódiu objevili v osm večer, trvalo více než dvě hodiny, posluchači si vyžádali dva přídavky. Barevná světelná show na pódiu a v okolí, znásobená stroboskopy a velkými obrazovkami, se nesla v duchu alba In Rainbows.

Za svou poslední desku získali Radiohead letos cenu Grammy za nejlepší alternativní album. Od té doby na internetu zveřejňují postupně další nové skladby, například These Are My Twisted Words. I ta zazněla na dnešním pražském koncertu, Radiohead ale hráli také starší skladby ze své tvorby.


Zhruba čtyři desítky fanoušků využily projektu organizátorů a dorazily na koncert „nejekologičtější hudební skupiny“ na kole. „Radioheadští“ cyklisté vyjeli směrem k areálu Výstaviště odpoledne, za zvuku reprodukované hudby a zvonění zvonků, z pražské Kampy.

Radiohead
Zdroj: Stanislav Zbyněk/ČTK